Tajemství dinosaurů odhaleno. Jde o jeden z největších paleontologických vynálezů?

Grenoble - Moderní vědci se nechali inspirovat známým renesančním malířem a vědcem Leonardem da Vinci. Pomocí jeho technologie tmavé komory (camera obscura), která se v minulosti používala jako pomůcka malířů a později posloužila i jako předchůdce fotoaparátu, je nyní možné skenovat i ty největší fosilie. Informuje server BBC.

Nový rentgen vyvinuli francouzští vědci z institutu ESFR (European Synchrotron Radiation Facility). Skener funguje na jednoduchém principu, jehož počátky sahají až do doby 400 let před Kristem. Byl to ale Leonardo da Vinci, kdo podstatu tmavé komory představil černou na bílém.

Jedná se o poměrně jednoduchou technologii: komora má v jedné stěně malý otvor. Tím prochází světlo, které po průchodu otvorem dopadne na konkrétní místo na protější stěně, kde potom můžeme vidět ucelený obraz. Francouzský tým tuto technologii dovedl k dokonalosti tím, že obraz z jejich komory je možno pozorovat ve 3D.

Vědci z ESRF svou novou technologii předvedli na velmi známé fosilii Archeopteryxe. Jedná se o tvora na pomezí dinosaura a ptáka, který v paleontologických kruzích dodnes vyvolává řadu otázek. Mohl tento pravěký ještěr létat? Jedná se ještě o dinosaura, nebo jde o nový druh?

Výsledky z prvního skenování známé fosilie na většinu z těchto otázek odpovídají. Na snímcích se objevily cévy, jejichž stavba napovídá tomu, že tvor doopravdy dokázal létat. To ale není vše. Detailní pohled na dinosaurovu kostru a opeření vědcům umožnil porozumět způsobu jeho života tak, jako nikdy předtím. Pokud budou výsledky skenování u dalších fosilií alespoň srovnatelně úspěšné, mohlo by se jednat o jeden z největších paleontologických vynálezů od příchodu geologického kladívka.

Související

Více souvisejících

Dinosauři ESFR (European Synchrotron Radiation Facility)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy