Zdechovský vzkazuje českým zabijákům na Ukrajině: Zapoměňte na beztrestný návrat do Evropy

Praha - Pokud se někdo z občanů České republiky či Evropské unie zapojí do jakékoliv války v cizí zemi, měl by podle europoslance za KDU-ČSL Tomáše Zdechovského vědět, že v případě návratu se bude zodpovídat z válečných zločinů, kterých se dopustil.

Zdechovský upozorňuje, že žádná amnestie se na tyto osoby nevztahuje a za každý násilný čin budou řádně potrestány. Navíc budou tvrdě stíháni za svou službu v cizích armádách dle platných zákonů. Služba v cizí armádě je trestný čin.

"Narůstající počet Čechů a Slováků bojujících ilegálně v různých světových konfliktech je poměrně alarmující a nebude v žádném případě přehlížen. Podle střízlivého odhadu se do nich zapojily už tři desítky Čechů, což však není číslo v žádném případě konečné. Možná by bylo dobré vědět, že tito lidé budou do budoucna vyhledáváni a postaveni v České republice před soud. Včera jsme byli informováni o tom, že Evropská unie k tomu použije veškerá svá technická zařízení, která dokáží analyzovat fotografie a záběry na sociálních sítích," varuje ve svém komentáři nazvaném "Na beztrestný návrat zabijáků zpátky do Evropy zapomeňte!", který poskytl serveru EuroZprávy.cz, Zdechovský.

Podobný postoj jako Česká republika má podle něj i Evropská unie. "Ve válce v Sýrii bojuje kolem 3000 občanů Evropské unie a na Ukrajině kolem 1500 a stovky dalších v jiných zemích. Někde se jedná o imigranty, kteří se vrátili zpět do své vlasti, jinde o lidi milující nebezpečí a adrenalin. Nicméně pokud se vrátí zpět do států Evropské unie, bude proti nim tvrdě postupováno," dodává.

Většina cizinců zahyne do měsíce

"Rád bych všem milovníkům adrenalinu, kteří uvažují o odchodu na Ukrajinu, nebo do jiných zemí vzkázal, že statistika nuda je, má však cenné údaje. Většina cizinců zemře v bojích během prvního měsíce, protože jsou postaveny do první linie v neznámém prostředí a často bez odpovídajícího výcviku," popisuje europoslanec.

"Proto bych raději všem, co o tom někdy uvažovali, doporučil, aby zůstali doma. Všude dobře, doma nejlíp. A místo hrátek se smrtí by bylo dobré se pořádně svézt na vlně vašeho života. Nebo se mýlím?" uzavírá Zdechovský.

Související

Danuše Nerudová

Česko hledá eurokomisaře. Určí ho Starostové, anebo Piráti

Nového českého eurokomisaře či eurokomisařku by měli nominovat Piráti, anebo Starostové. Taková je dohoda mezi stranami vládní koalice. Nic na tom zatím nezměnily ani volební výsledky, kdy volební koalice Spolu složená z kandidátů ODS, TOP 09 a KDU-ČSL uspěla více než koaliční partneři. Otázkou však je, kdo nakonec bude nominován do Evropské komise, kterou s největší pravděpodobností nadále povede Ursula von der Leyenová.

Více souvisejících

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Ukrajinská krize Syrská krize

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

Přelomový verdikt: Policie může přistupovat do telefonů lidí, kteří nejsou podezřelí

Soudní dvůr Evropské unie (ESD) rozhodl, že policie může přistupovat k údajům v telefonech také těch lidí, kteří nejsou podezřelí ze závažných trestných činů. Přístupu do mobilního telefonu ale musí předcházet soudní přezkum a musí zajistit rovnováhu mezi vyšetřovacími potřebami a ochranou základních práv.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy