Začala skutečná válka, křičí proruští separatisté. Kyjev o ničem neví

Kyjev - Na východě Ukrajiny se prý rozhořely boje naplno. Podle šéfa doněckých vzbouřenců Andreje Purgina ukrajinští vojáci přešli dokonce do frontálního útoku. Kyjev ale informace o masivní ofenzívě popírá.

"Začala skutečná válka, oni útočí a my se bráníme," řekl Purgin ruské agentuře RIA Novosti. Bojuje se podle něj i v místech, kde znepřátelené strany dosud dodržovaly klid zbraní.

Vládní síly podle Purgina ostřelují předměstí Doněcku, kolona obrněné techniky vjela do města Jasynuvata severně od Doněcka. Masivní útok je podle ruské agentury Interfax hlášen i u obce Pisky, která leží na severovýchod od Doněcka nedaleko mezinárodního letiště.

Mluvčí ukrajinské protipovstalecké operace Vladislav Selezňov informace vzbouřenců popřel. "Tato obvinění odmítáme. Příměří dojednané v Minsku přísně dodržujeme, jednotky jsou na dřívějších pozicích, nikam nepostupují," řekl mluvčí telefonicky zpravodaji agentury Reuters. Podle ukrajinských novinářů dnes naopak zahájili bojové akce povstalci.

Dva chlapci ve věku 15 a 18 let včera zahynuli na školním hřišti v Doněcku, na které dopadl dělostřelecký granát. Další dva ve věku 17 a 21 byli zraněni těžce, tři děti odvezla záchranka se středním a lehkým zraněním. Škola se nachází asi tři kilometry od doněckého letiště.

V době výbuchu bylo školní hřiště plné dětí, které hrály fotbal. Na místě bylo i několik dospělých, uvedl Interfax. Incident potvrdilo i "ministerstvo vnitra" samozvané Doněcké lidové republiky. Podle některých ukrajinských médií dopadla na školní hřiště raketa vypálená z bojové zóny v okolí letiště.

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin v reakci na tragický incident v Doněcku vyzval Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), aby na místo bezodkladně vyslala své pozorovatele. "Jsme šokováni nelidským útokem na doněckou školu. Je třeba věc okamžitě vyšetřit a potrestat viníky," uvedl Klimkin.

Zdroj: YouTube

Související

Více souvisejících

Armáda Ukrajina Ukrajinská krize Donbass Doněck

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy