S vraždou Němcova je to jinak, naznačuje ruská novinářka

Vražda ruského opozičního aktivisty Borise Němcova šokovala svět. Mnozí ji považují za definitivní důkaz, že Rusko pod vedení prezidenta Vladimira Putina jasně opustilo demokratickou cestu. Zatímco na Západě se příliš nepochybuje o tom, že nepohodlného kritika Kremlu odstranili stoupenci stávajícího režimu, ruská novinářka Alexandra Nerozinová v rozhovoru pro web ruským státem financované televize RT prezentovala poněkud odlišný názor.

Opět se ukazuje na Rusko

Nerozinová, která působí v Londýně, odpovídala na otázku, jak Němcovovu vraždu vnímají ve Velké Británii a potažmo na Západě obecně.   

"Reakce zde je poměrně pochopitelná. Máme zde celosvětovou podporu pro členy rodiny, která ztratila milovanou osobu a přítele. To je teď hlavní. Druhou linií je pak tvrzení, které se v posledních dnech projevovalo velmi silně, že jde ve všech ohledech o špatnou věc pro Rusko, v jehož případě bychom se na takové věci měli nahlížet z jistého pohledu. Toto je ale vražda, kterou jsou všichni Rusové znechuceni, protože to není nic, co by bylo jakkoliv příjemného," uvádí novinářka.

"Můžu to ukázat na mých zkušenostech s podobnými událostmi v minulosti, které byly pokaždé využity nikoliv k odsouzení příslušné situace, ale k ukazování prstem na Rusko. Bohužel sílí hlasy o Putinovi a Kremlu, což je ze všech úhlů pohledu nesmysl. Všichni si pamatují známou smrt (Borise) Berezovského (ruského oligarchy a odpůrce Kremlu, který v roce 2013 zemřel za podivných okolností, pozn. překladatele), který sám - a znala jsem ho velmi dobře osobně - mi několikrát říkal, že ho Kreml nikdy nezničí ani nezabije," tvrdí Nerozinová     

"Nikdo by neměl nyní soudit, co se stalo. Musíme nejprve počkat až proběhne vyšetřování, abychom viděli, na co se přijde, ale možné jsou všechny scénáře. Měli bychom se vyvarovat toho, abychom za tuto situaci vinili Putina a Rusko," apeluje v rozhovoru.

"Řekla bych, že ruský lid je silnější a ví, co právě probíhá. Ještě více ho to sjednotí proti takovému násilí. Představte si, že sedíte v Kremlu - máte zde jednoho z členů opozice, který byl naprosto neškodný," konstatuje žurnalistka

Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.   

"Připomíná mi to, abychom nezapomínali, kdo Putin je. Pokud by chtěl někoho zlikvidovat, stalo by se tak mnoha jinými způsoby, nikoliv takto na očích veřejnosti, což je velmi absurdní. Alarmující je to, že pokud se podíváte hlouběji na hlasy, které pozvolna ale ostře sílí, znepokojené hlasy znovu ukazují na Rusko kvůli tomu, co Rusko ve skutečnosti znepokojuje stejně jako Západ. Nepřekvapilo by mě, pokud by se přišlo na jisté západní angažmá, ať už by to byla Ukrajina, CIA či MI6 a MI5. Může to být číkoliv hra, pokud hrajeme obviňovací hru. To bychom dělat neměli," pouští se Nerozinová na pole konspirací.

Putin opozičníky potřebuje  

"Měli bychom počkat na výsledky. Měli bychom počkat, co se skutečně stane, namísto naprosto nechutného spekulování a já bych chtěla, aby si svět uvědomil, že to je ztráta pro Rusko, nikoliv pro něj. Měl by kondolovat ruskému lidu, ruskému prezidentovi, podpořit ho," vyzývá Ruska.

"Důvodem je to, že Putin, jako každý prezident, potřebuje opozici. A to je jeden ze známých faktů v politice. Každý politik vyžaduje a potřebuje mít opozici, bez které jednoduše nemůže být demokratická společnost. Ačkoliv byl Němcov neškodný, byl opozičník, který vždy dostal pár hlasů - a jak známo, Rusové drtivě podporují Putina," připomíná žurnalistka.  

"Putin mě potřebuje. Potřebuje takovou opozici. Potřebuje čerta na druhé straně, aby si Západ držel nějakého mazlíčka, který bude v otevřené opozici," parafrázuje Nerozinová údajná slova Borise Berezovského. "Znovu se nabízí srovnání s Berezovským. Mohu pouze uvést, že Berezovský ve svém čase tvrdil, že je nedotknutelný," uzavírá novinářka.   

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události jak ze západní, tak z ruské perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory na obou stranách. Děkujeme za pochopení.

Související

Více souvisejících

Rusko Boris Němcov (kritik Kremlu)

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy