Vražda Němcova? Známý kritik Kremlu promluvil

"V politice, stejně jako ve sportu, existuje občas vyšší spravedlnost, bez naší spravedlnosti. Sportovec se může stát legendou, byť se mu kvůli malé nehodě nepodaří vyhrát olympijské zlato. Stejně tak politik může intelektuálně a morálně převyšovat své konkurenty a přesto prohraje prezidentské volby s někým, kdo je méně zkušený a má užší rozhled," začíná svůj komentář Konstantin Sonin, profesor ekonomie na Vyšší škole ekonomické v Moskvě. Expert známý svým kritickým pohledem na politiku Kremlu v textu pro server Moscow Times shrnul přednosti zavražděného ruského opozičního předáka Borise Němcova.

Výjimečný politik

"Boris Němcov převyšoval své politické rivaly téměř ve všech ohledech. Jaký vůdce či vysoce postavený politik za posledních 10 let se s ním mohl srovnávat intelektuálně, stíhal jeho schopnost zaznamenat detaily problému a přitom uchopit celkový obraz nebo mluvil tak elegantně rusky a plynule anglicky?" pokládá řečnickou otázku Sonin.

"Takový talent v ruském vedení chyběl. V demokratické politice je na lokální a regionální úrovni nezbytné nalézt společný jazyk s průměrným voličem, obchodníkem či úředníkem a intelekt není v tomto vždy přínosem. Ale Němcov v hledání společného jazyku se svými voliči vynikal. Byl populárním gubernátorem regionu Nižný Novgorod v průběhu nejtěžších roků krize 90. let a obdržel desítky tisíc hlasů, když kandidoval ve volbách na starostu Soči a místních volbách v Jaroslavli," připomíná komentář.

"Němcov představoval čestnost v politice. V posledních letech byli představitelé velmi svolní k házení špíny na Němcova než na kohokoliv jiného. A navzdory jejich úsilí se jim nepodařilo zdiskreditovat nejvytrvalejšího a nejpřímějšího oponenta prezidenta Vladimira Putina," konstatuje profesor.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Mnoho vládních představitelů se v 90. letech obohatilo, ale Němcov nikoliv, přestože strávil polovinu této doby v nejvyšších patrech moci. Němcov byl také jedním z morálně nejkonzistentnějších politiků. Kritizoval čečenskou válku v 90. letech a navzdory veřejným náladám byl proti válce na Ukrajině v roce 2014," uvádí ekonom.       

"Němcov ukázal neskutečnou sílu a charakter, když v polovině prvního desetiletí nového tisíciletí restartoval svou politickou kariéru od nuly. Velká většina politických figur z 90. let dávno opustila politiku, zatímco Němcov se odhodlal zlepšit podmínky svých spoluobčanů prací jako řadový člen - na té nejdůležitější úrovni. A pokud snad toto není dostatečné, Němcov byl vysoký, v dobrém fyzickém stavu a plný osobního šarmu," velebí zabitého politika komentář.  

Němcov jako Sacharov

"Byl ideálním kandidátem na prezidenta. Ale skutečnost, že vyčníval nad svými rivaly v každém směru, nebyla dostatečná k tomu, aby vyhrál, protože v politice, stejně jako v každé jiné aktivitě, kde velkou roli hraje náhoda, neexistuje spravedlnost," konstatuje profesor.  

"To však neničí naději na vyšší spravedlnost. Ze všech (ruských) politiků v uplynulých 25 postsovětských letech bude Němcov vzpomínán zřejmě nejvíce, nebo minimálně stejně. Jen málo lidí kromě profesionálních historiků si pamatuje jména generálních tajemníků, kteří sloužili v době, kdy (sovětský lidskoprávní aktivista) Andrej Sacharov musel žít ve vynuceném vnitřním vyhnanství v 80. letech. Ve skutečnosti si většina lidí nevybaví jméno jediného vysoce postaveného představitele z té doby," míní expert.

"A přesto jméno Sacharov, který na první pohled dokázal v politice jen velmi málo, zůstává. Stejně jako on, Němcov má šanci být pamatován na věčné časy," deklaruje závěrem Sonin.

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události ze široké perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory napříč politickým spektrem. Děkujeme za pochopení.

Související

Více souvisejících

Rusko Boris Němcov (kritik Kremlu)

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Patrik Schick

Češi do veledůležitého duelu s Tureckem nastoupí bez Schicka. Stav Baráka se po horečce lepší

Když během zápasu s Gruzií (1:1) předčasně odešel ze hřiště kanonýr Patrik Schick, nevěstilo to nic dobrého. Přestože po zápase byl český trenérský štáb ještě v naději, že by snad mohl fotbalista Leverkusenu být k dispozici pro utkání s Tureckem, nyní za zákulisí přichází neoficiální informace o tom, že Patrik Schick dispozici pro duel s Tureckem nakonec nebude. Schick není navíc jediným, nad kterým visí otazník. Třeba Antonína Baráka pro změnu trápila horečka, před posledním duelem ve skupině se ale podle svých slov cítí dobře. Lukáše Provoda pak pro změnu trápí lehký výron kotníku. 

před 6 hodinami

sport

EURO 2024: Rakušané vyhráli nad Nizozemskem a postupují z prvního místa, Francie opět herně nepřesvědčila

Skupina D fotbalového mistrovství Evropy v Německu byla nejzamotanější a během posledních zápasů této skupiny, které se hrály souběžně v úterý vpodvečer, se měnila živá tabulka této skupiny každou chvílí a pokaždé vypadala jinak. Nakonec to skončilo největším možným překvapením poté, co si Rakušané dokázali poradit s Nizozemci a porazili je 3:2 a tím se tak dostali na první místo tabulky. To znamená, že se stali případným soupeřem v osmifinále pro český tým, tedy pokud český tým ve středu večer porazí Turecko. Ve druhém zápase skupiny B pak na sebe narazili Lewandowski a Mbappé, tedy Polsko a Francie. Mbappé se vrátil do základu po zranění nosu, kvůli němuž musel tak nyní nosit masku. Oba zmiňovaní kanonýři a oba z penalt ustanovili skóre na konečných 1:1, Francie však stále herně úplně nepřesvědčila a kromě toho ještě nedala gól ze hry. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Počasí bude tento týden tropické, hrozí ale bouřky

Počasí bude do konce týdne tropické, dnes ale podle ČHMÚ.cz mohou dorazit bouřky.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy