Neonacisté v Rusku pomáhají Putinovi s přípravami oslav vítězství nad nacismem

Petrohrad – Vladimir Putin má mezi svými příznivci také velkou řadu nacionalistických stoupenců. Ti se rozhodli konferencí dát veřejně najevo, že Rusko podporují. V Petrohradu se navíc neonacisté budou podílet na přípravách oslavy výročí vítězství. Je to ironie, zlobí se Putinovi kritici.

O víkendu si v Rusku dali sraz příznivci krajní pravice z celé Evropy. Chtěli tak podle agentury AP prokázat mezinárodní podporu Rusku a oslabit odhodlání Evropské unie k sankcím uvaleným na Rusko kvůli dění na Ukrajině.

Odpůrci prezidenta Putina poukazují na jeden viditelný paradox. Neonacisté z Putinova rodného Petrohradu se rozhodli, že pomůžou s organizací oslav 70. výročí vítězství Sovětského svazu nad nacistickým Německem. „Je to ošklivá ironie," zlobí se kritici Kremlu. Celá situace je podle nich navíc značně neupřímná.

„Vzhledem k tomu, že opakovaně ukrajinskou vládu nazýval bandou krajně pravicových neonacistů, jde o pokrytectví," cituje server Vocative ruské akrivisty.

Na setkání se objevilo nejméně 40 příznivců krajní pravice, kteří měli na sobě znaky odkazující k fašismu, osm jich proto bylo zatčeno policií. Mezi prominentní hosty patřil mimo jiné Nick Griffin, předseda Britské národní strany a europoslanec a hlasitý popírač holocaustu. Griffin obvinil Spojené státy, že situaci na Ukrajině svými činy pouze zhoršují.

„Lidé se obrací k USA a jejich loutky v Evropské unii pak udělají vše, co mohou, ať už úmyslně nebo jen z vlastní hlouposti, a ženou nás do děsivé války," tvrdě kritizuje roli Západu v Ukrajinské krizi Griffin.

Organizátoři Ruského mezinárodního konzervativního fóra, jak se oficiálně akce jmenovala, se museli potýkat hned s několika problémy. Kromě zatčení několika účastníků, dostala policie tip, že někdo umístil v místě konání akce, hotelu Holiday Inn, bombu. 

Související

Vladimir Putin

Rusko oficiálně zahajuje partnerství s Íránem

Ruský prezident Vladimir Putin přijal návrh na podepsání dohody o strategickém partnerství s Íránem, který mu předložilo ruské ministerstvo zahraničních věcí. Uvedl to server Times of Israel.
Vladimir Putin

Putin nařídil armádě, aby byla druhou největší na světě

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí nařídil navýšení počtu vojáků v ruských ozbrojených silách o 180 000, čímž jejich celkový počet dosáhne 1,5 milionu. Příslušný dekret, zveřejněný na oficiálních stránkách, vstoupí v platnost 1. prosince. Uvedla to agentura Reuters s tím, že Putin chce mít po Číně druhou největší armádu na světě.

Více souvisejících

Vladimír Putin neonacisté extremismus

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 4 minutami

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

před 7 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Sergej Lavrov

Lavrov přiznal, že Rusko a Čína už vojensky spolupracují

Moskva a Peking nepotřebují vytvářet společnou vojenskou alianci, protože armády obou zemí již úspěšně spolupracují bez nutnosti spojovat se do nějaké organizace, uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v rozhovoru pro arabský zpravodajský kanál Sky News Arabia. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusové věděli o ukrajinském vpádu předem. Utekli, aniž by se evakuovali nebo zničili dokumenty

Ruské vojenské velení očekávalo vpád do Kurské oblasti a několik měsíců připravovalo plány, jak mu zabránit. Údajně to vyplývá z dokumentů, které ukrajinská armáda našla na opuštěných ruských pozicích.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy