Rusko si musí probít cestu až do Bruselu, burcuje filozof

Navzdory jeho specifické historické cestě, věrnosti tradičním hodnotám a záhadně spiritualitě leží místo Ruska v Evropské unii. Naprosto upřímně, je tomu tak z důvodu, že EU není baštou evropských hodnot o nic více, než je Rusko Třetím Římem," uvádí ruský filozof Maxim Gorjunov. Ve svém komentáři pro server Moscow Times vysvětlil, proč podle jeho názoru patří jeho vlast do Evropy.

EU je imperiální klub

"Evropská unie je ve skutečnosti klubem těch, kteří ztratili své dřívější impéria a kteří byli z různých důvodů přinuceni zůstat uvnitř vlastních hranic. Jde o poslední zbytky portugalského, španělského, holandského, rakouského, německého, francouzského, tureckého, polského a švédského impéria. Ti všichni ztratili sladký statut budovatelů říší. Nejvíce štěstí mělo britské impérium, které nadále existuje, ačkoliv ve velmi omezené formě," konstatuje filozof.

"Tento nešťastný klub padlých říší zformoval alianci s cílem přežít v novém světě, v němž žije třikrát více muslimů, buddhistů a taoistů než křesťanů, v němž se do nebes tyčí Spojené státy a rudý drak Čína se stává silnější každým dnem. Tato aliance se hemží imperiálními slizáky, kteří by byli velmi šťastní, pokud by se mohli dostat zpět na vrchol a ukořistit své malé Krymy, ale jejich moc již není, co bývala, a situace není tak přívětivá jako kdysi," míní Gorjunov.

"Může to být tak, že EU přichází Ukrajině na pomoc tak pomalu, protože navzdory všem svým prohlášením cítí, že jí je Moskva blíže než Kyjev? Češi, Slováci, Chorvaté, Finové a Skoti - ve skutečnosti, jakýkoliv národ, který bránil svou identitu před asimilací ze strany imperiálního centra - mohou pochopit vážnost situace pro Ukrajince. Ale mohou Francouzi soucítit s Ukrajinci, když oni sami byli nedávno donuceni pod palbou zbraní vzdát se své dusivé smyčky okolo kolonií v severní Africe a Indočíně?" ptá se Rus.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Jeden můj známý Polák mi řekl, že polští nacionalisté, které zná, jsou velcí příznivci ruského nacionalisty Alexandra Dugina a dalších podobných figur, jež mají velikášské geopolitické aspirace. Jen na místě dnešního Ruska, by si přáli vidět Polsko povstávající z kolen, tradiční, vyzbrojené, s důrazem na katolictví. Pokud by měli příležitost, anektovali by dávná polská území v Bělorusku, Litvě a na Ukrajině až do skonání světa, jen kdyby to bylo možné," uvádí komentář.   

"Ruské chování jednoduše ukazuje, co se stane, pokud Washington jakožto globální policista přestane srážet přerostlé choutky Francie a Turecka, které si stále pamatují svou dravou minulost a začnou prahnout po éře bílých morkových přileb a otrockých obojcích. V momentě, kdy se globální policista stáhne ze scény, svět se ponoří do chaosu hybridní a možná i otevřené války. Některé země jako Maďarsko, které se dnes chovají jako nespokojený občan, mohou zítra zavětřit absenci kontroly a bezohledně napadnout Slovensko a prolít potoky krve - stejně jako to činí Rusko na východní a jižní Ukrajině - zabrat tu či onu vesnici, protože patřila maďarskému princi," varuje Gorjunov.  

Ekonomika je druhořadá

"Vezměme si, co by zastavilo Francii od rázného vystoupení, ukázání ramen a připomenutí svých zájmů v Maroku nebo odradilo Španělsko od toho, aby házelo očkem po Kolumbii? To nemá nic společného s ekonomikou. Nekalkulovala snad Moskva s možnými ztrátami, když zahájila svou krymskou eskapádu? To, co nyní sledujeme, je národní mýtus založený na imperiální propagandě. Tento mýtus je v zásadě náhradou za dogmatické náboženství: houževnatě drží srdce a mysli těch, kteří ho následují. Při sebemenším doteku, podobně jako nějaký záhadný obranný mechanismus, okamžitě vyvolává vlnu imperiálního sentimentu, jaký jsme viděli loni na jaře v Rusku," připomíná filozof.

"Nevysvětluje snad stejný jev neustále rostoucí úspěchy nacionalistů v parlamentních volbách v Evropě? Dnešní Rusko je zaplaveno falešnou pýchou a snaží si nepřipouštět, jak přemrštěně ta zlatými ornamenty vykládaná tunika Romanovské říše nyní na jeho krku vypadá. Moskva chrastí svými jadernými zbraněmi a nasazuje děsivou tvář, ačkoliv je dlouho jasné, že s ohledem na svou korupcí poháněnou a křehkou ekonomika, negativní demografický trend, odliv kapitálu, vědu v komatu a ohromnou Čínu vrhající stín na Dálném východě by si Rusko mělo probít cestu do Bruselu tak rychle, že Ukrajina pouze prosviští kolem," apeluje Gorjunov.    

"To se může stát. Jedinou otázkou zůstává, za jakých podmínek by Brusel Moskvu přijal a zda Rusko plně příjme jasný fakt, že 19. století skončilo v 19. století. Pokud nad propagandistickou pošetilostí zvítězí racionální myšlení, v dohledné době EU skutečně protáhne své silnice až do Vladivostoku a moskevské vedení si otevře své kanceláře v Bruselu. Ve skutečnosti tam Rusko již dlouho je - kupuje evropský majetek, vzdělává tam své děti a činí nejisté pokusy o ovládnutí jazyka. Rusko již je v EU. Jen se stále stydí to přiznat a neoblomně čelí pravdě," končí diskutabilním tvrzením komentář.   

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události jak ze západní, tak z ruské perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory na obou stranách. Děkujeme za pochopení. 

Související

Rusko, ilustrační foto

Rusové už mají války na Ukrajině plné zuby

Podle nezávislých ruských sociologů roste mezi Rusy podpora pro uzavření mírové dohody s Ukrajinou a ukončení konfliktu. Dva sociologické projekty, Chronicle a ExtremeScan, zaznamenaly, že rekordní počet Rusů je ochoten přijmout kompromis, i když cíle takzvané „speciální vojenské operace“ nebudou dosaženy. Uvedl to server Ukrainska pravda.

Více souvisejících

Rusko EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

včera

včera

Izrael válčí na několika frontách. Írán po celém regionu vytvořil rozsáhlou síť zástupných sil

Izrael bojuje na několika frontách. Kromě Íránu, Hizballáhu a Hamásu jeho bezpečnost ohrožuje daleko více organizací, které získávají podporu Teheránu. Tyto organizace jsou rozeseté po celém Blízkém východě a íránský teokratický režim si z nich vytvořil rozsáhlou síť zástupných sil, které mu pomáhají v boji s židovským státem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy