V soutěsce číhala smrt: Skupinu běženců smetl v horách rychlík

Skopje - Touha po lepším životě se stala osudná pro 14 uprchlíků, které v centrální Makedonii srazil vlak. Jednalo se o Somáce a Afghánce. Běženci se snaží dostat do Evropy různými způsoby. Patří mezi ně i využívání soutěsek v horách.

Neštěstí se stalo v blízkosti města Veles v soutěsce, kudy vede trasa, již používají uprchlíci, kteří se chtějí dostat z Balkánu do západní Evropy. Do běženců najel mezinárodní vlak, který jel z řecké Soluně do Bělehradu. Strojvůdce sice skupinu asi 50 lidí zahlédl a začal houkat, ale uskočit stačila jenom část lidí.

Makedonská agentura MIA oznámila, že trasu používají zejména běženci z Afriky a Blízkého východu, kteří se do Makedonie dostávají z Řecka. Přesouvají se v noci pěšky obvykle po železničních kolejích, aby nesešli z cesty v neznámém terénu. Občas jsou hlášeny nehody, ale zatím nikdy tak velká jako ta čtvrteční.

Police ve Velesu oznámila, že skupina byla početná. Osm lidí bylo zatčeno a desítce dalších osob se podařilo uprchnout. Zatčení jsou povětšinou příbuzní obětí nehody.

Makedonské sdělovací prostředky píší, že Řecko umožňuje uprchlíkům, kteří tamní úřady požádají o azyl, volně se pohybovat. Mnozí se rozhodnou dostat se do bohatších evropských zemí a volí trasy přes Makedonii, Srbsko a Bulharsko.

Související

Stevo Pendarovski

Severomakedonský prezident pověřil sestavením nové vlády Zaeva

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski dnes měsíc po volbách pověřil sestavením nové vlády bývalého premiéra Zorana Zaeva. Předčasné parlamentní volby, které se konaly 15. července, vyhrála koalice Můžeme vedená Sociálnědemokratickým svazem Makedonie (SDSM), jehož je Zaev předseda.

Více souvisejících

makedonie uprchlíci Vlaky

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

včera

včera

včera

Evropská unie směřuje k ekonomické studené válce s Čínou, varoval Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán varoval před tím, že Evropská unie směřuje k „ekonomické studené válce“ s Čínou v souvislosti s návrhem na uvalení cel na čínské elektromobily. Orbán to uvedl během rozhovoru pro státní rozhlasovou stanici, kde vyjádřil své obavy o negativní dopady tohoto kroku na evropskou ekonomiku a upozornil, že Maďarsko chce zachovat hospodářskou neutralitu a pokračovat v obchodování jak s Čínou, tak se Západem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy