Rusko v EU? Moskva není proti a odkazuje na Zemana

Moskva - Předseda dolní komory ruské Státní dumy, Sergej Naryškin, oprášil myšlenku budoucího sloučení Ruska a Evropské unie. Navrhuje, aby se o takové možnosti začalo brzy debatovat. Informuje server rt.com.

Naryškinův apel se objevil ve včerejším komentáři v listu Komsomolskaja pravda. Odkazoval přitom na předchozí výroky českého prezidenta Miloše Zemana. Ten prohlásil, že jeho snem je, aby Rusko jednoho dne vstoupilo do EU.

"Zeman nevyloučil možnost, že by státy EU přijaly Ruskou federaci. Naše země vždy opakovaně připouštěla možnost sloučení dvou regionálních unií - Euroasijské hospodářské unie a Evropské unie," napsal ruský politik. Dodal, že Rusko se vždy nacházelo v "jedné rodině" s evropskými národy.

Naryškin připustil, že o otázce je nutné jednat zvlášť, tedy nespojovat ji s jinými tématy. Zároveň však uvedl, že takové rozhovory by měly začít co nejdříve: "Nyní nadešel čas nejen snít, ale také mluvit nahlas a zahájit konzultace."    

Prohlášení Naryškina přichází v době, kdy jsou vztahy mezi Ruskem na straně jedné a Evropskou unií a Spojenými státy na straně druhé nejvíce vyhrocené od konce studené války. Důvodem je především odlišný názor na konflikt na Ukrajině. Západ Moskvu vytrvale obviňuje a podpory tamních proruských separatistů. Nesouhlasí rovněž s loňskou anexí Krymu Ruskem.  

Související

Více souvisejících

Rusko EU (Evropská unie) Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 4 hodinami

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

včera

Íránci mají strach z války s Izraelem. „Jsme to my, kdo nese následky,“ kritizují režim

Po íránském raketovém útoku na Izrael jsou obyvatelé v napětí, dělají si zásoby a obávají se odvety, která může vést k eskalaci v plnohodnotnou válku. Vláda protesty tvrdě potlačuje, což umocňuje obavy, že válka by mohla sloužit k dalším represím vůči nesouhlasu s režimem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy