Ukrajina musí zaplatit za zničení našeho území, vzkazuje vůdce separatistů

Doněck – Novináři německého deníku Der Spiegel dostali jako jediní západní novináři možnost vyzpovídat vůdce doněckých separatistů Alexandera Zacharčenka. V rozhovoru hlava separatistů mluví o dodržování minských dohod i tom, proč na území Doněcké lidové republiky není možné vyslat mezinárodní mírová vojska

Po měsících vyjednávání se německým novinářům podařilo setkat se s vůdcem samozvané Doněcké lidové republiky Alexanderem Zacharčenkem. Zacharčenko má hodnost majora, sousední Luhanská povstalecká republika mu dokonce udělila hodnost generála. Vůdce separatistů je na seznamech USA i EU, nemůže proto cestovat na Západ. Přežil také pokus o atentát. I proto je podle německých novinářů opatrný a jeho sídlo působí velmi nenápadně.

Osmatřicetiletý Zacharčenko nikdy nebyl politicky činný, pracoval jako elektrikář v dole, vydělával si peníze nelegální těžbou uhlí a studoval, ale nedokončil právnickou fakultu. Dnes je vůdcem povstalců na východě Ukrajiny.

Povstalci podle něj splnili většinu požadavků vyplývajících z minských dohod. „Stáhli jsme vojenskou techniku a předali jsme druhé straně vězně," popisuje Zacharčenko, podle kterého Kyjev nejedná stejně, porušuje podmínky a může tak způsobil pokračování války. Zároveň ale přiznává, že kvůli bojům mají povstalci v rukou další nové vězně.

Po připomínce německých novinářů, že povstalci mají stále zbraně u města Avdijivka, ze kterých dokonce vypálili rakety, Zacharčenko uznal, že někde separatisté zbraně ještě mají. „Pokud je stáhneme a z druhé strany přijde palba, musíme reagovat. To je logické, ne? Proto se zbraně vrací na svoje pozice," uvedl vůdce povstalců.

Kyjev podle něj nelegálně okupuje část povstaleckého území. „Tím 'naše území' myslíme celou Doněckou oblast," ujasňoval Zacharčenko. Rusové podle něj na Ukrajině bojují jako dobrovolníci. „Bojují tady dva moji bratranci, oba mají ruské občanství, Jeden z nich je bývalý důstojník. To je to, čemu říkáte vojenská pomoc?" nechápe hlava povstalců. Poznámky o svědectví ruského vojáka Dorzhiho Batomunkuyeva, který připustil, že celý jeho prapor u Doněcku bojoval, Zacharčenko odmítl komentovat.

Velitel se netají tím, že by rád získal celé doněcké území. „Mírovými prostředky, pokud to bude možné," říká Zacharčenko. Podle německých novinářů mluví vůdce povstalců rychle a fakta a argumenty, které používá, si často protiřečí. „Neustále opakoval, že není politik, ale jen zaměstnanec, který slouží své zemi. Není prý závislý na Rusku. Nicméně na zdi visí portrét Vladimira Putina a na jeho židli leží ruská vlajka," popisují sídlo povstalců novináři.

Minské dohody prý separatisté podepsali pod tlakem. „Byl tam tlak od Putina. Ale ne jen od Rusa, ale i z Evropy a Kyjeva. Nicméně jsou tam pořád spojné věci. Trváme na jednání přímo s Kyjevem," říká rázně Zacharčenko. Není podle něj ani možné, aby na území pracovaly mezinárodní mírová vojska. „To by Kyjev musel přiznat, že na Ukrajině probíhá válka. A to by pak Mezinárodní měnový fond odmítl poskytnuté další půjčky. Kromě toto jsme schopni si své problémy vyřešit sami," tvrdí vůdce Doněcku.

Před rokem by prý byl schopen uvažovat o federaci s Ukrajinou, to už je ale podle něj pryč. Trvá na osamostatnění území, které je teď ale silně zničené. „Za rekonstrukci by měla zaplatit Ukrajina. Všechno tady zničili," myslí si Zacharčenko.

„Je nám jedno, že je Ukrajina v úpadku. Nejsme obyvatelé Ukrajiny. Pak jim pošleme účty. Možná nám pomůžou peníze z Německa," má jasno vůdce separatistů, který trvá na tom, že jeho lidová republika má nárok na peníze jako náhradu za své válečné ztráty.

Související

Více souvisejících

Alexandr Zacharčenko (doněcký předák) Doněck (Ukrajina) Vladimír Putin

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 3 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 8 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy