Ruští váleční veteráni živoří, Putin se skřípěním zubů přiznal chybu

Moskva - Oslavy konce druhé světové války v Moskvě by měly být především vzpomínkou na válečné veterány. Bombastické akce ovšem kalí fakt, že většina z nich žije v naprosté chudobě. V roce 2015 dokonce někteří z nich nemají ani teplou vodu či splachovací záchod.

Počet dosud žijících válečných veteránů se odhaduje na 2,5 milionu. Ve skutečnosti by se jim v Rusku špatně dařit nemělo. Zákony na ně pamatují řadou výhod. Účastníci druhé světové války tak například mají přednost v přijímání do pečovatelských domů pro seniory. Další zákon z roku 1995 veteránům přiřknul příspěvky na bydlení, zlevněné jízdné či bezplatné protézy. V roce 2008 jim pak někdejší prezident Dmitrij Medveděv dekretem přislíbil nové byty.

Liberální opoziční strana Jabloko považuje za ostudu, že slib nebyl tak dlouho splněn. Existují sice "vlajkoví veteráni", kterým nic nechybí, přesto má ale tato společnost dvě kategorie. Tisíce starých lidí tak o sedm let později stále čeká na nový domov.

Na kritiku veteránů reagoval Putin věcně: "Deset tisíc veteránů letos dostane byty přislíbené v roce 2008." Dalších 5000 má podle něj bydlení obdržet v nadcházejícím roce. Poté by měl poté výpomocný program skončit.

Zároveň prezident Vladimir Putin se skřípěním zubů uznal, že se stát značně přepočítal, když obrovský sociální projekt oznámil. Původně úřady vycházely z toho, že potřebných je zhruba 35.000, počet žádostí byl ale desetinásobný. "Do dneška jsme zaopatřili 281.000 veteránů a vynaložili jsme 308 miliard rublů (146 miliard korun)," řekl Putin.

Z této sumy peněz nic nedostal Valentin Mezencev (91) z Jaroslavle severovýchodně od Moskvy. Ve svém dřevěném domku nemá částečný invalida teplou vodu a na toaletu musí za každého počasí chodit na dvůr. Podobně se daří také Ljubov Fomenkové (88) z Brjanské oblasti. "Pomozte mi strávit poslední část života v důstojnosti," obrátil se v zoufalství na úřady. Pomoci se nedočkala žádné.Přesto v den vítězství by veteráni měli stát v centru pozornosti. Ale jen pečlivě vybraná skupina 560 vysloužilců se na Rudém náměstí smí připojit k 5000 očekávaných hostů, kteří budou z čestné tribuny sledovat vojenskou přehlídku. Jako malé uctění veteránů k 9. květnu rozdá vláda dárek - jednorázový bonus 7000 rublů (asi 3300 korun). Mnozí by ale raději slíbené byty.

Počet obětí druhé světové války se značně liší, většina historiků se přklání k číslu 60 milionů, z čehož 20 milionů připadá na vojáky a 40 milionů na civilisty. Nejvážnější ztráty utrpěl Sovětský svaz, který přišel o 27 milionů lidí. Procentuálně nejvyššími ztrátami bylo stiženo Polsko, které pozbylo téměř pětinu své předválečné populace. Ze souhrnného počtu obětí tvořili přibližně 83 % příslušníci spojeneckých států a 17 % obyvatelé zemí účastnících se konfliktu na straně Osy. Většina civilních obětí podlehla nemocem, hladu, masakrům nebo genocidě.

Související

Více souvisejících

Rusko Vladimír Putin II. světová válka

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy