Ruští vojáci otevřeně: Takhle to dál nejde, byli jsme na Ukrajině

Moskva - O tom, že na Ukrajině operují či operovaly ruské vojenské jednotky, dnes snad už nikdo nepochybuje. Angažovanost v ukrajinském konfliktu přiznávají i sami vojáci, kteří nyní vzkazují: Už nemůžeme dál, končíme, odcházíme z armády.

Ruská armáda se potýká s odlivem vojáků, kteří odchází kvůli ukrajinské krizi, což podkopává tvrzení Kremlu, které zpochybňuje jejich angažovanost v celém konfliktu tvrzením, že po boku separatistů bojují pouze dobrovolníci. Ostatně důkazů svědčících proti tomuto tvrzení je nespočet. Namátkou například vybavení ruské armády nalezené na Ukrajině či výpovědi Ukrajinců, kteří byli zajati ruskými parašutisty.

Najít ruské vojáky na Ukrajině, kteří by byli ochotni mluvit s novináři, bylo těžké, i přesto se to některým médií podařilo. O poznání těžší je najít vojáky, kteří odchází z armády, a jsou ochotni sdělit médiím své důvody. Agentura Reuters ale získala výpovědi pěti vojáků, z nichž někteří tvrdí, že raději odešli z armády, než aby měli sloužit na Ukrajině.

Jeden z těchto vojáků byl v loňském roce poslán z Moskvy na cvičení do jižní části Ruska. Místo toho ale skončil v obrněném konvoji, který mířil na Ukrajinu. "Poté, co jsme překročili hranice, nám podplukovník řekl, že pokud nebudeme plnit rozkazy, půjdeme do vězení. Někteří vojáci tam ale odmítli zůstat," řekl voják, který sloužil u elitní ruské tankové divize "Kantěmirovskaja". Agentuře Reuters sdělil své jméno, s novináři ale mluvil pod podmínkou uchování anonymity. Obává se totiž odplaty ze strany Ruska.

Podle svých slov ví minimálně o dvou vojácích, kteří na Ukrajině odmítli zůstat. "Někam je odvezli. Podplukovník řekl, že proti nim bylo zahájeno trestní řízení, ale ve skutečnosti jen zůstali doma. Prostě z armády odešli," svěřil se ruský voják.

"Byli jsme na Ukrajině, teď končíme"

Ruský prezident Vladimir Putin opakovaně popřel, že by Moskva vyslala vojenské síly na pomoc povstalcům při bojích na východní Ukrajině. Putinův mluvčí se těmto obviněním ze strany NATO, západních vlád a Kyjeva vysmíval. Z Ruské federace tak pořád dokola znělo to samé: "Pokud tam naši vojáci jsou, tak dobrovolně". To ale členové ruské armády popírají a tvrdí, že na Ukrajinu jít museli, jednoduše byli donuceni.

Jiný voják agentuře řekl, že byl poslán na Ukrajinu loni v létě, a do Ruska se vrátil až v září, kdy začaly první mírové rozhovory. "Po návratu do Ruska jsme se seřadili a požádali o slíbené příděly navíc a medaili," prozradil voják. Bonusy, které za službu v cizí zemi očekávali, ale nedostali. "Tak jsme z armády odešli. Bylo nás 14," dodal ruský voják.

Mluvčí ruského ministerstva obrany odmítl odchod vojáků ze služby kvůli ukrajinské krizi komentovat.

Metoda cukru a biče

V Rusku, musí všichni muži ve věku mezi 18 a 27 odsloužit 12 měsíců v armádě. Podle zákona nelze brance odeslat do zahraničí, podle aktivistů v oblasti lidských práv si ale vojenští úředníci v této situaci umí poradit. Brancům slibují lepší finanční ohodnocení, a při tom jim "podstrčí" k podpisu smlouvy, které z nich dělají profesionální vojáky. A ty už na zahraniční mise vyslat lze.

Předseda organizace "Občan. Armáda. Práva" Sergej Krivenko tvrdí, že vojenští velitelé se snaží najít stále více lidí, kteří půjdou na Ukrajinu dobrovolně, ono "dobrovolnictví" ale zmiňuje v uvozovkách s tím, že na brance je obrovský nátlak. Armádní velitelé podle něj používají metodu cukru a biče, nabízejí sice velké finanční odměny vojákům, kteří jsou ochotni jít na Ukrajinu, pokud to ale odmítnou, musí z armády odejít. "Nemůžete trestně stíhat někoho za něco, co neexistuje na papíře, co je jen ústní domluva," podotýká Krivenko.

Odchod z armády ale není pro Rusy ničím jednoduchým. Řada z nich musí splácet byty, auta, živit rodinu, a plat vojáků v současné době odpovídá zhruba průměrnému platu v Rusku. Řada z nich se ale lehce dostane i na dvojnásobek průměrného platu. Vojáci, kteří kvůli odmínutí angažmá na Ukrajině odejdou z armády, tak řeší jiný problém, a to finanční.

Dovolená na Ukrajině? Naopak

Další voják, který odešel z armády kvůli Ukrajině, je jednadvacetiletý bývalý raketometčík. Voják pod příslubem anonymity agentuře Reuters prozradil, že v létě roku 2014 jeho tým zaujal pozici asi 2 kilometry od hranic s Ukrajinou v oblasti Rostov v jihozápadním Rusku. Operace, koncipovaná jako cvičení, byla přípravou na skutečný boj na Ukrajině. "Jeli jsme tam bez insignií. Museli jsme odpárat všechna označení a hodnosti, zakrýt všechny dírky a pruhy. Bylo nám řečeno, že je v polních podmínkách nebudeme potřebovat," svěřil se.

Na začátku září jim bylo nařízeno vypalovat rakety na jim neznámé cíle. "Byly daleko asi 17 kilometrů, možná méně. Pravděpodobně byly na Ukrajině. Doufal jsem, že jsem neměl za cíl nějaké lidi. Nebo alespoň, že jsem minul cíl," řekl voják s tím, že jeho kolegové mu potvrdili, že jedna dělostřelecká baterie a část jeho jednotky už překročili hranici a strávili na Ukrajině 10 dní. "Nemohl jsem pochopit, kdo tam vlastně bojoval, za co, a proč," dodal.

Ruská federace tvrdí, že vojáci, kteří bojují na Ukrajině, tam jezdí na dovolenou. Ruští vojáci to ale popírají a tvrdí pravý opak, kvůli ukrajinské krizi byli z dovolených odvoláni. Jeden z nich se musel v lednu nečekaně vrátit do služby, neboť jeho jednotka byla přestěhována do jiného regionu, aby se zúčastnila velkého cvičení. Agentuře Reuters sice neposkytl žádný důkaz, nepochybuje ale, že příčinou jeho zrušené dovolené byla právě Ukrajina: "Samozřejmě, že to bylo kvůli tomu. Proč bychom jinak byli odvoláváni z dovolené?"

On a jeho čtyři kolegové se také raději rozhodli opustit armádu, než aby riskovali, že budou posláni do bojů na Ukrajině. Po dokončení nezbytných postupů a papírování definitivně odešli v březnu. Podobných případů je ale podle Reuters mnohem víc.

Související

Více souvisejících

Rusko Ruská armáda Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy