Putin dostal účet. Kolik už Rusko zaplatilo za válku na Donbasu?

Moskva - Zpráva nazvaná "Putin. Válka", kterou vypracoval tým expertů s využitím materiálů shromážděných zavražděným lídrem ruské opozice Borisem Němcovem, uvádí, že válka na Donbasu stála Moskvu již 53 miliard rublů (25,6 miliardy korun). To však zdaleka není konečná suma.

53 miliard rublů jsou dle ekonoma Sergeje Alexašenka náklady na podporu dobrovolníků a povstalců a na provoz a údržbu techniky. Pokud jde o výdaje určené pro běžence z regionálních rozpočtů, od července loňského roku dosáhly 80 miliard rublů.

Kromě toho Alexašenko spočítal, že od anexe Krymu ruští občané přišli ze svých mezd o dva biliony rublů a z úspor o 750 miliard rublů.

V dokumentu se také uvádí, že v srpnu 2014 na Ukrajině padlo minimálně 150 ruských vojáků, když pomáhali proruským separatistům zastavit ofenzivu ukrajinské armády. Dalších 70 pak zemřelo v lednu a v únoru letošního roku při prudkých bojích u východoukrajinského Debalceve.

Zpráva se podle ruské tiskové agentury RBK zabývá ztrátami ruského rozpočtu a armády vyplývajícími z ruské anexe ukrajinského Krymu a následné "účasti ve vojenské kampani" v Doněcké a Luhanské oblasti na východě Ukrajiny.

VIDEO: Debalceve v troskách

Zdroj: YouTube

Tým odborníků, kteří dokončili Němcovem započatou studii, vedl opoziční politik Ilja Jašin, na něhož se Němcov tři dny před svou smrtí obrátil s prosbou o spolupráci, uvedlo dnes ruské vysílání rozhlasové stanice Rádio svoboda. Po vraždě Jašin prohlásil, že považuje za svou povinnost práci dokončit.

Němcovova zpráva o vměšování Ruska do situace v Donbasu vyšla nákladem 3000 výtisků a bude zveřejněna i na internetu. "Věděli jsme, že tlačíme na bolavé místo. Naším cílem je vyvrátit lež. Pro Putina je vždycky krajně nepříjemné, když je ze lži usvědčen," řekl Jašin.

Po únorové vraždě Němcova ruská policie provedla v jeho bytě prohlídku a zabavila veškeré písemnosti a datové nosiče. Do rukou vyšetřovatelů se dostala i část Němcovovy dokumentace pro připravovanou studii. Skupina vedená Jašinem pak ztracené dokumenty shromažďovala týden. Mnozí lidé, s nimiž Němcov spolupracoval, se po jeho násilné smrti báli promluvit. "Naším největším problémem byla zeď mlčení a strachu," prohlásil Jašin.

Související

Více souvisejících

Rusko Ukrajinská krize Ruská armáda

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy