Putin gratuloval Dudovi k vítězství, Polsko má obavy o demokracii

Moskva/Varšava - Andrzej Duda, nový polský prezident, dostává gratulace od světových státníků. Jedním z prvních byl šéf Kremlu Vladimir Putin. Ten v telegramu vyjádřil naději na zlepšení vztahů obou zemí, které se loni prudce zhoršily kvůli ukrajinské krizi. Polská média dnes hojně analyzují porážku Bronislava Komorowského.

Putin podle informace z Kremlu popřál Dudovi úspěchy v práci hlavy státu. Dodal přesvědčení, že "budování konstruktivních vztahů Ruska a Polska, založených na principech skutečného dobrého sousedství a vzájemného respektování zájmů, by přispělo k upevnění bezpečnosti a stability v Evropě".

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov k Dudovu volebnímu vítězství dopoledne podle agentury TASS řekl, že Moskva chce konstruktivní vztahy s Varšavou a "počítá s tím, že vztahy obou států budou dobré". "Vždy doufáme v budování dobrých, nestranných, stereotypů prostých a vzájemně výhodných vztahů s našimi nejbližšími sousedy, k nimž patří i Polsko," řekl Peskov.

Zdroj: YouTube

Dosavadní prezident Bronislaw Komorowski odnesl v nedělních volbách znechucení polských voličů politikou a přehmaty vládnoucí Občanské platformy (PO). Shodují se na tom analytici v polských médiích. Duda zvyšuje šance na triumf jeho konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) v říjnových parlamentních volbách.

"Voličů je třeba si vážit. PO budila dojem, že je stranou, která svému voličstvu dává pouze políčky... Cenu za to právě zaplatil prezident. Na podzim za to zaplatí Platforma," napsal dnes vlivný novinář Tomasz Lis na zpravodajském webu natemat.pl.

Volby podle něho přinesly paradoxní výsledek, když prohrál prezident, který se v úřadě těšil velké podpoře, v zemi, které se ekonomicky daří.

"Část voličů si vybírá podle kampaně, a v té PiS rozhodně porazila Komorowského," shodla se s ním politická komentátorka Janina Paradowská v rádiu TOK FM. Podle ní zřejmě dokázal druhé kolo voleb výrazně ovlivnit rocker Pavel Kukiz, který skončil v prvním kole třetí se ziskem 20 procent voličů. Přestože přímo nepodpořil žádného z kandidátů, větší část zvláště mladých lidí, které přesvědčil svým voláním po změně, se podle Paradowské rozhodla dát hlas Dudovi.

Většina analytiků se shoduje, že jeho vítězství by mohlo PiS usnadnit cestu k triumfu v říjnových volbách. Zatímco šéfredaktor Gazeta Wyborcza Adam Michnik tuto možnost označil za "nebezpečnou pro polskou demokracii", neboť podle něho hrozí přílišný vliv šéfa PiS Jaroslawa Kaczyńského na polskou politiku, řada dalších komentátorů vidí situaci méně dramaticky.

"Jestli Andrzej Duda ukáže, že se PiS poučila, může přispět k vítězství PiS. Ale jestli zahájí boj ve stylu Kaczyńského, prohraje," řekl televizní stanici TVN 24 bývalý prezident Lech Walesa.

Související

Jaderný výbuch

Putinovy hrozby nejsou prázdné řeči, atomovek má tisíce. Západ by to měl brát vážně, vyzval jaderný expert

Expert na jadernou bezpečnost Bahram Ghiassee upozornil, že Západ by měl brát vážně hrozby ruského prezidenta Vladimira Putina ohledně použití jaderných zbraní. V rozhovoru pro agenturu Reuters Ghiassee reagoval na nedávný návrh úprav ruské jaderné doktríny, který umožňuje nasazení jaderných zbraní, pokud by bylo Rusko napadeno státem podporovaným jadernou mocností.

Více souvisejících

Vladimír Putin Andrzej Duda Polsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

Zelenskyj řekl, kdy prozradí svůj vítězný plán. První detaily už unikly na veřejnost

Ukrajina plánuje představit svůj "vítězný plán" zaměřený na ukončení války s Ruskem na summitu kontaktní skupiny na podporu Ukrajiny, který se uskuteční 12. října na letecké základně Ramstein v Německu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy