Zeman byl zvolen za ruské peníze. Mnozí mají z Putina prospěch, říká známý šachista

Praha – Jeden z nejznámějších šachistů světa Rus Garri Kasparov je známým kritikem současné hlavy Ruska Vladimira Putina. Za svoje názory byl ve vězení, nakonec z vlasti emigroval a žije v New Yorku. Deníku Reflex se v rozhovoru svěřil, že západní politici Putina spíše přeceňují a že Zemanovi k prezidentskému křeslu pomohly ruské finance.

V souvislosti s krizí na Ukrajině a vztahy mezi Západem a Ruskem někteří analytici mluví o nové studené válce. Kasparov by to tak ale nenazýval. „Systém, jenž dnes stojí proti svobodnému světu, se neopírá o žádnou ideologii ani náboženství. Je potřeba si uvědomit, že Putin, Islámský stát, al-Ká'ida, severokorejští diktátoři, ti všichni jednoduše potřebují jakýkoliv konflikt. Jedině ten totiž potvrzuje jejich existenci. Nenabízí ideologii, která by byla přitažlivá pro ostatní," myslí si šachista.

I z toho důvodu má podle něj ruské vidění světa jen pochopení za hranicemi Ruska. „Takže za hranicemi Severní Koreje, Venezuely nebo právě Ruska jsou takové režimy, způsoby vládnutí jen minimálně přitažlivé. V tom je ten zásadní rozdíl mezi studenou válkou kdysi a situací dnes. Sovětský svaz a komunismus byly přece přitažlivé pro mnoho států po celém světě," domnívá se Kasparov.

Dnešní Putinova ideologie je podle něj přitažlivá jen pro ty, kteří z ní mají prospěch, protože jim ruský režim platí. Hlavním cílem teď prý je, aby se svět Ruska bál a nechal Putina na pokoji. „Potřebuje, aby se ho západní politici obávali a vlastně mu dovolili dělat si, co chce. Prošla mu Gruzie, teď Krym, východní Ukrajina. A nic se neděje. To mu dává neuvěřitelnou sílu," říká kritik Kremlu.

Západ podle něj Putinovi naletěl na řeči o demokratizaci země. „Dnes ho západní politici spíše přeceňují. Panicky se ho bojí, protože Evropa není na větší konflikt připravena," myslí si šachista. V Evropě je prý ještě hodně politiků, kteří mají z ruského prezidenta a jeho režimu prospěch.

Například Ultrapravicové síly prý v Putinovi vidí jediného silného vůdce, který může narušit systém společné Evropské unie. „A Putin je za to velmi štědře platí. Francouzská, řecká ultrapravice se netají tím, že dostává z Ruska slušnou finanční pomoc," upozorňuje aktivista a odpůrce Putina.

Pro příklad prý nemusí daleko chodit ani Češi. „Vezměte si vašeho prezidenta Miloše Zemana. Přece peníze firmy Lukoil napomohly, že se stal prezidentem. Putin má velmi dobře vypracovaný systém, jak získat příznivce v Rusku i v zahraničí. On je vlastně skvělý lobbista. A svět se dnes nechce smířit s myšlenkou, že Putin představuje opravdu reálnou hrozbu nejenom pro Rusko, Ukrajinu, ale také pro celý světový pořádek," dodává Kasparov.

Související

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe

Garri Kasparov prozradil, jak dosáhnout převratu a svržení Putina

Ruský šachový velmistr Garri Kasparov, který patří mezi hlasité kritiky ruského prezidenta Vladimira Putina, nastínil podmínky, které by podle něj mohly vést ke svržení ruského vůdce při "palácovém převratu". Ruská veřejnost i státní elity podle něj musí pochopit, že válka je prohraná, a to společně se sílící sociální a ekonomickou nespokojeností vytvoří správné podhoubí, napsal zpravodajský server Business Insider.

Více souvisejících

Garri Kasparov (šachista) Miloš Zeman Vladimír Putin

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 36 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy