Z Francie odletělo dalších 130 rumunských Romů

Paříž - Francie pokračuje v deportaci Romů do Rumunska a Bulharska. V pátek do rumunského Temešváru odletělo dalších 130 Romů, informuje server francouzského listu Le Figaro.

Romové odletěli letadlem z letiště Charlese de Gaulla u Paříže krátce po třetí hodině odpoledne.

Desítky Romů – mužů, žen i dětí – se svým majetkem v plastových nebo jutových pytlích přivezl v pátek v 10:30 na letiště autobus z Pyrenejí doprovázený policisty. Romové se pak začali odbavovat pro let do Temešváru. Další dva autobusy s Romy přijely krátce nato.

Dalších 160 Romů bude na základě rozhodnutí o tzv. dobrovolném návratu deportováno do Rumunska a Bulharska 26. srpna z letišť v Paříži a Lyonu. V rámci dobrovolného návratu dostanou Romové vyplaceno odškodné 300 eur (7500 korun) pro dospělého a 100 eur (2500 korun) pro dítě.

Francouzský ministr pro imigraci Éric Besson v pátek oznámil, že ve čtvrtek Francii opustilo 61 osob ve zvláštním letadle vypraveném imigračním a integračním úřadem z Lyonu a 25 dalších osob komerčním letem z letiště v Paříži.

Besson zdůraznil, že jde pouze o urychlení procesu, který probíhá již delší dobu. Čtvrteční a páteční lety jsou 25., 26. a 27. letem tohoto druhu od začátku roku. "Jednoduše řečeno je vyklizení (nelegálních romských táborů), které již proběhlo nebo probíhá, součástí strukturálního procesu," vysvětlil ministr Besson.

Matthew Newman, mluvčí evropské komisařky pro lidská práva a spravedlnost Viviane Redingové, ve středu prohlásil, že Evropská unie bude kroky Francie v tomto ohledu pozorně sledovat.

Francouzská vláda ujistila, že případ každého jedince bude posuzován zvlášť. Rumunské ministerstvo vnitra uvedlo, že po příletu bude každý Rom, který se takto vrátí, kontaktován příslušnými úředníky za účelem zařazení do společnosti.

Do konce srpna chce Francie do Rumunska a Bulharska deportovat celkem 700 Romů ze 73 nelegálních přistěhovaleckých táborů, které francouzský prezident Nicolas Sarkozy nařídil vyklidit.

Francouzská vláda se začala nelegálními tábory přistěhovalců zabývat v souvislosti s nepokoji ve městečku Saint-Aignan, kde v červenci desítky Romů ozbrojených sekyrami a železnými tyčemi zaútočily na policejní stanici, pokácely stromy a zapálily zaparkované automobily.

Nepokoje se rozhořely poté, co četník zastřelil Roma, který nezastavil při policejní kontrole.

Z údajů francouzského ministerstva pro imigraci vyplývá, že loni se do Rumunska a Bulharska vrátilo 10 tisíc Romů. Deportované osoby se nicméně mohou vrátit v rámci volného pohybu osob v Evropské unii.

Rumuni a Bulhaři mohou ve Francii pobývat tři měsíce bez toho, aby cíl pobytu vysvětlili. Poté však musí prokázat, že mají zaměstnání, studují, nebo disponují dostatečnými finančními prostředky a mají platné zdravotní pojištění. Před uplynutím tří měsíců mohou být deportováni pouze v případě narušování veřejného pořádku nebo "nepřípustných požadavků na systém sociálního zabezpečení".

Související

Více souvisejících

Francie Romové

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

včera

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

včera

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

včera

včera

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Bennett po raketových útocích vyzval k likvidaci íránských jaderných zařízení

Bývalý izraelský premiér Naftali Bennett ve středu vyzval k rozhodné akci zaměřené na likvidaci íránských jaderných zařízení. Reagoval tak na nedávné raketové útoky Íránu na Izrael. Uvedl to server Times of Israel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy