Severní Kavkaz zasáhla vlna teroristických útoků

Nazraň - Neklidný severní Kavkaz zasáhla vlna útoků, které mají na svědomí místní islamističtí extremisté. V Ingušsku se pokusili zabít imáma, v Dagestánu odpálili policejní vůz a v sousedním Čečensku přepadli policejní hlídku, informovaly v úterý agentura Interfax a deník Gazeta.

K potyčce u čečenské vesnice Nochč-Keloj na jihu země došlo v noci na úterý, když policisté pročesávali místní les, kde narazili na ozbrojence. Při následné přestřelce jeden příslušník pořádkových sil zemřel a další utrpěl zranění.

Média neuvádějí, zda byly ztráty i na straně rebelů.

V dagestánské vesnici Staryje Miatli v úterý těsně po půlnoci vybuchla nálož umístěná pod policejním vozidlem. Exploze zasáhla policejního důstojníka, který skončil v nemocnici s poraněnými nohami a zlomeným pravým ramenem.

V ingušském městě Nazraň ozbrojenci v úterý ráno nastražili výbušné zařízení pod vůz místního imáma Chamzata Čumakova a odpálili jej v 08:40 hodin místního času - ve chvíli, kdy bylo auto na cestě.

Imám seděl při incidentu za volantem. Záchranáři jej převezli ve vážném stavu do nemocnice.

Bezpečnostní situace v severokavkazských státech Dagestánu, Ingušsku a Čečensku se v posledních měsících zhoršuje. Ruská armáda vystupňovala tlak na povstalce po březnových atentátech dvou sebevražedných atentátnic v moskevském metru, při nichž zemřelo 40 lidí.

Související

Dav muslimů v ruské Machačkale ohrožoval letadlo, které přiletělo z Izraele

Antisemitské akce v Rusku: Dav muslimů na Kavkaze ohrožoval letadlo, které přiletělo z Izraele

V Machačkale, která se nachází na severním Kavkaze v oblasti s dagestánským muslimským obyvatelstvem došlo k incidentu, při kterém se projevily antisemitské tendence. Skupina mladých mužů se shromáždila u místního letiště a začala prověřovat, zda cestující opouštějící vozidla nejsou Židé. Poté se pokusili vniknout do letiště a dokonce se dostat na ranvej, kde se snažili dostat do letadla směřujícího z Tel Avivu. Tento pokus byl nakonec zastaven policií. 
Ruská policie, autor: Vitaly V. Kuzmin

Komando na Kavkazu zlikvidovalo tři teroristy, plánovali bombový útok

Ruské bezpečnostní síly zlikvidovaly dnes na jihu Ruska tři muže podezřelé z přípravy teroristického útoku pomocí podomácky vyrobených náloží. Podle ruské tiskové agentury TASS to oznámil Národní protiteroristický výbor. Tajná služba FSB dnes zároveň informovala o zadržení dvou mladíku kvůli podezření, že na Sachalinu chystali útok na jednu z místních škol.

Více souvisejících

kavkaz Terorismus

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy