Záhadná smrt: Putinův poradce zemřel ve Washingtonu po úderu do hlavy, Moskva chce vysvětlení

Moskva/Washington - Záhadná smrt bývalého ruského ministra Michaila Lesina v USA zkomplikovala už tak pošramocené vztahy mezi Washingtonem a Moskvou. Kreml žádá oficiální objasnění případu, který spustil lavinu spekulací.

Lesin byl na počátku tisíciletí považován za jednu z nejvlivnějších postav v ruských médií, byl spoluzakladatelem největší reklamní agentury v zemi. V letech 1999 až 2004 působil jako ministr tisku, dalších pět let byl poradcem prezidenta Vladimira Putina. Do loňského ledna působil jako generální ředitel holdingu Gazprom media, pod který spadají například televize NTV a TNT či rozhlasová stanice Echo Moskvy.

Předloni vyzval americký senátor Roger Wicker k vyšetřování Lesina kvůli údajně podezřelému zbohatnutí. V dopise americkému ministerstvu spravedlnosti Wicker upozornil, že poté, co přestal být státním úředníkem, Lesin koupil pro rodinu nemovitost v Los Angeles za 28 milionů dolarů (asi 700 milionů Kč).

Lesin byl nalezen loni v listopadu mrtvý ve washingtonském hotelu. Podle příbuzných podlehl srdečnímu záchvatu, pitva však podle médií stanovila jako příčinu smrti úder tupým předmětem do hlavy.

Podobná zranění se prý našla prakticky na celém těle. Nadále však podle stanice BBC není jasné, zda šlo o násilnou, nebo přirozenou smrt. Policie pokračuje ve vyšetřování záhady.

"Čekáme od Washingtonu příslušné objasnění a oficiální informace o průběhu vyšetřování," uvedla mluvčí ruské diplomacie. Ruské velvyslanectví ve Washingtonu opakovaně žádalo o informace o vyšetřování okolností smrti ruského občana, avšak od Američanů se nic podstatného nedozvědělo.

Internetový list Gazeta.ru připomněl, že už překvapivé Lesinovo úmrtí v USA spustilo záplavu pověstí a fám. Britský bulvární list Daily Mail dokonce psal, že Rusovu smrt zinscenovaly americké tajné služby, které Lisina za prozrazení kremelských tajností zařadily do programu ochrany svědků.

Pokud jde o nový obrat v případu v podobě zveřejnění příčiny smrti až po čtyřech měsících, podle ruského experta na americké právo Alexeje Vineckého nejde prý o nic zvláštního. Ruská justice sice operuje podle přesných termínů, ale v USA mají experti tolik času, kolik potřebují. A kdyby prý Amerika chtěla Lesinovu smrt využít ke kompromitaci Ruska, už dávno by to udělala, protože hodnostáře našli mrtvého ve washingtonském hotelu, který je známý jako místo dostaveníček homosexuálů. Nic takového se však nestalo.

"Lesin hodně věděl. Provázel první, druhé a další Putinovy kroky na nejvyšší příčce, zevnitř viděl spoustu toho, co si oči zvenčí ani nevšimly," usoudil politolog Anatolij Nesmijan. Smrt činitele, který by mohl prozradit hodně podrobností, jak za pomoci mediální manipulace pomáhal vybudovat současný ruský režim, podle něj nebyla žádná náhoda.

Související

FBI

Záhadná smrt v USA: Exporadce Putina měl neobvyklou zlomeninu

Bývalý ruský ministr pro tisk a mediální poradce prezidenta Vladimira Putina Michail Lesin, který za kontroverzních okolností zemřel v roce 2015 ve washingtonském hotelu, měl zlomeninu obvykle spojovanou se rdoušením. Vyplývá to z dokumentů, které washingtonský úřad soudního lékařství z nařízení soudu poskytl stanici Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL).
Vladimír Putin

Záhadná smrt Putinova poradce Lesina? Soud v USA nařídil zpřístupnit pitevní zprávu

Americký soud nařídil washingtonskému úřadu soudního lékařství zpřístupnit pitevní zprávu pořízenou po smrti bývalého ruského ministra a prezidentova poradce Michaila Lesina. Zemřel v roce 2015 ve washingtonském hotelu a za příčinu smrti byla označena otrava alkoholem. Agentura AP napsala, že nový soudní požadavek by mohl vnést světlo na nejasné okolnosti kolem Lesinovy smrti. Soud nařízení vydal podle dnešní zprávy agentury AP na základě podnětu stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda.

Více souvisejících

Michail Lesin USA (Spojené státy americké) Rusko

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 28 minutami

před 28 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy