Ukrajina hledá premiéra, hrozí předčasné volby. Porošenkův blok navrhl kandidáta

Kyjev - Ukrajina stále řeší, kdo ve funkci nahradí premiéra Arsenije Jaceňuka. Nejsilnější politická strana Blok Petra Porošenka (BPP) dnes navrhla dosavadního šéfa parlamentu Volodymyra Hrojsmana.

Hrojsman (38) je poměrně zkušeným politikem. V první Jaceňukově popřevratové vládě vykonával funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Dlouhá léta působil jako starosta města Vinnycja v centrální Ukrajině.

Strana Lidová fronta premiéra Jaceňuka je o Hrojsmanově kandidatuře ochotna jednat. List Vesti uvedl, že budoucí Hrojsmanovu vládu v parlamentu nepodpoří strana Svépomoc, která byla součástí dosavadní koalice. Strana Vlast, v jejímž čele stojí expremiérka Julija Tymošenková, o podpoře jedná. Novou parlamentní většinu prý chtějí stoupenci Hrojsmana vytvořit hlavně s pomocí poslanců BPP, Lidové fronty a nezávislých.

Jaceňuk ztratil parlamentní většinu v polovině minulého měsíce, když dosavadní čtyřčlennou vládní koalici opustily strany Vlast a Svépomoc a podporu mu vypověděla i část poslanců BPP.

Šéf poslanecké skupiny BPP Jurij Lucenko dnes varoval, že pokud nebude politická krize vyřešena do příštího týdne, budou mimořádné parlamentní volby nevyhnutelné. Dodal, že z hlavních politických stran souhlasí s novými volbami jen strana Vlast.

Na vytvoření nové vlády rovněž tlačí západní finanční instituce.

V Kyjevě se v posledních dnech intenzivně spekulovalo o vzniku úřednické vlády, do jejíhož čela se měla postavit ministryně financí Natalja Jaresková. Zkušená národohospodářka ale údajně nemá v parlamentu dostatečnou podporu.

Související

Více souvisejících

Ukrajina Arsenij Jaceňuk Volodymyr Hrojsman

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy