Putin je diktátor, komunismus jde proti přirozenosti. Kasparov v knize tepe Rusko, ale i Západ

Praha/Moskva - Šachový mistr Garry Kasparov v knize Zima přichází analyzuje ruského prezidenta Vladimira Putina. Jako představitel ruské opozice označuje šéfa Kremlu za diktátora, který má díky obřím zdrojům a nukleárním zbraním velkou moc.

Autor, žijící nyní v New Yorku, se v úvodu knihy vrací k rozpadu Sovětského svazu, éře prezidenta Borise Jelcina a nástupu Putina. Kritizuje z jeho pohledu vstřícný postoj Západu v čele s USA k Rusku.

"Možná si myslíte, že v Putinově 'omezené verzi diktatury', která se snaží napodobovat funkce otevřené společnosti a stereotypní útlak udržet pokud možno v zákulisí, se nezakazuje ani nepálí příliš mnoho knih. To je částečně pravda, i když jen proto, že si úřady uvědomily, jak špatně vypadají hromady hořících knih na YouTube," píše Kasparov.

Kasparov se zároveň ukazuje jako člověk, který se rozešel se svou minulostí. Bývalý člen Komunistické strany Sovětského svazu a od roku 1984 člen Ústředního výboru Komsomolu totiž o několik let později prohlásil, že "komunismus jde proti lidské přirozenosti a lze jej udržet pouze totální represí".

Garry Kasparov v roce 2005 ukončil kariéru a stal se jedním z nejvýraznějších představitelů protiputinovské opozice. Hnutí Sjednocená občanská fronta ho nominovalo do prezidentských voleb v roce 2008. Kasparov však před volbami oznámil, že kandidaturu nestihl podat kvůli vládním obstrukcím znemožňujícím mu uspořádat nezbytný formální nominační kongres. V listopadu 2014 přirovnal Putinovu "diktaturu jednoho muže" k vládě Adolfa Hitlera.

Související

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe

Garri Kasparov prozradil, jak dosáhnout převratu a svržení Putina

Ruský šachový velmistr Garri Kasparov, který patří mezi hlasité kritiky ruského prezidenta Vladimira Putina, nastínil podmínky, které by podle něj mohly vést ke svržení ruského vůdce při "palácovém převratu". Ruská veřejnost i státní elity podle něj musí pochopit, že válka je prohraná, a to společně se sílící sociální a ekonomickou nespokojeností vytvoří správné podhoubí, napsal zpravodajský server Business Insider.

Více souvisejících

Garri Kasparov (šachista) Vladimír Putin knihy

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy