Mise OBSE pozastavila hlídky na Luhansku, mandát ale plní dál

Kyjev - Pozorovatelská mise OBSE na východě Ukrajiny dnes pozastavila hlídky na povstaleckém území v Luhanské oblasti. Důvodem je nedělní incident, kdy vůz OBSE najel na území ovládaném proruskými vzbouřenci na protitankovou minu.

Exploze zabila amerického člena mise a dva další, Čecha a Němce, zranila. Tělo podle agentury TASS povstalci ještě v neděli večer předali ukrajinské straně. Život zraněných není ohrožen.

"Dnes hlídky nikam nevyjíždějí. Jestli budou pracovat zítra, se zatím neví," citovala agentura separatistů LuhanskInformCentr LIC vyjádření nejmenovaného zdroje z OBSE.

Šéf pozorovatelů Ertugrul Apakan v dnes zveřejněném prohlášení zdůraznil, že mise přes tento nešťastný incident bude v práci pokračovat. "Bez ohledu na tuto tragédii jsme odhodláni dál plnit svůj mandát a přispívat k zajištění míru pro lid Ukrajiny," citoval list Ukrajnska pravda z textu.

O nutnosti pokračovat v misi OBSE na východě Ukrajiny dnes ve Vídni hovořil i aktuální předseda organizace, rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz. "Byl to tragický den pro nás všechny, je však třeba poznamenat, že jsme vždy o riziku věděli a bylo jasné, že tato mise není jen vážná, ale i nebezpečná. Teď děláme vše pro pečlivé vyšetření (výbuchu)," řekl šéf rakouské diplomacie rozhlasové stanici Ö1.

Oleksandr Turčynov, šéf ukrajinské bezpečnostní rady, dnes odpovědnost Kyjeva za nedělní incident odmítl. Podle něj vinu nese Rusko. "Výbuch vozu pozorovatelské mise byl plánovaným teroristickým útokem a odpovědnost za něj nese ruské vedení, které plně kontroluje okupované území Donbasu. Žádné z akcí hybridních jednotek se nekonají bez souhlasu ruského generálního štábu," řekl Turčynov.

Podle Turčynova automobil se neodchýlil od stanovené trasy. Povstalci i ruské vojenské jednotky tak věděli, kudy se bude pohybovat. Zástupce šéfa mezinárodní mise na Donbasu Alexander Hug podle agentury RIA Novosti dnes už oznámil, že OBSE povede vlastní vyšetřování incidentu.

Související

Rusko, Kreml

Rusko odmítá OBSE poskytovat údaje o ozbrojených silách, kvůli Česku

Rusko odmítlo poskytovat Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) údaje o svých ozbrojených silách v rámci vídeňského dokumentu z roku 2011 o opatřeních k upevnění důvěry. Uvedl to dnes na svém webu list Kommersant s odvoláním na informace americké strany a vyjádření vedoucího ruské delegace na vídeňských rozhovorech o vojenské bezpečnosti Konstantina Gavrilova, který ruské rozhodnutí odůvodnil výhradami k počínání západních států včetně Česka.

Více souvisejících

OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě) Ukrajinská krize Luhanská lidová republika Ukrajina

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 33 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy