Řecko čeká týden protestů proti úsporám, v ohrožení je i letecká doprava

Atény - Zaměstnanci řecké veřejné dopravy a médií v pondělí zahájili týden protestů a stávek proti úsporným opatřením vlády. Očekává se, že stávky ve středu naruší dopravu v zemi, a to včetně leteckého spojení, informovala agentura Reuters a list Wall Street Journal.

V pondělí na šest hodin přerušili práci zaměstnanci řecké veřejné dopravy a v hlavním mětě země - Aténách nevyjelo ani metro. Ke stávce se přidali i zaměstnanci státní televize ERT, pracovníci v státem vlastněné bance ATEbank vstoupili dokonce do 24hodinové stávky.Protesty budou kulminovat ve středu, kdy hlavní odborové organizace, které zastupují zájmy státního i soukromého sektoru zorganizovaly celodenní generální stávku. Podle agentury Reuters ve středu bude ochromena letecká a železniční doprava a nebudou fungovat ani státní úřady. Do práce nepřijdou ani popeláři či pracovníci v médiích a bankách."Ve středu nepoletí žádné letadlo," sdělil generální tajemník odborů sdružující dispečery letového provozu Yannis Kourmoulakis."Stávkujeme na protest proti omezování pracovních práv a velmi tvrdému a nespravedlivému rozpočtu, který jen zhorší současnou recesi," sdělil mluvčí odborové centrály GSEE Stathis Anestis. "Očekáváme, že ve středu budou protesty opravdu silné, protože čelíme velké provokaci," dodal.Řecký parlament navíc v pondělí začal projednávat zákon, který povede k snížení platů ve státní sféře a k uvolnění pracovního trhu. Tyto reformy patří mezi podmínky stanovené Evropskou unií (EU) a Mezinárodním měnovým fondem (MMF), které Aténám v příštích třech letech poskytnou finanční pomoc v objemu 110 miliard eur (2,768 bilionu Kč). Vládní úspory a škrty ale vyvolaly vlnu nevole u řeckých odborů, které obviňují mezinárodní věřitele z prodloužení hospodářské recese a vysoké nezaměstnanosti.Atény slíbily snížit rozpočtový schodek z 15,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP) v roce 2009 pod tři procenta do roku 2014. V rozpočtu na příští rok, který bude 22. prosince schvalovat tamní parlament, vláda usiluje o snížení deficitu o dva procentní body na 7,4 procenta. Odbory se ale domnívají, že série zvyšování daní a utahování opasků dále zatíží řeckou ekonomiku. Podle posledních údajů řecké hospodářství ve třetím čtvrtletí meziročně odepsalo 4,6 procenta, zatímco nezaměstnanost vyskočila na rekordních 12,6 procenta.

Související

Více souvisejících

stávka

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno 5. října 2024 23:28

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

5. října 2024 21:29

5. října 2024 20:10

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

5. října 2024 18:51

5. října 2024 18:02

5. října 2024 17:49

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy