Putin varuje před dodávkami amerických zbraní Ukrajině

Sia-men (Čína) - Rusko v Radě bezpečnosti OSN předloží rezoluci o vyslání mírových sil OSN do Donbasu, kde by měly chránit pozorovatele OBSE. Šéf Kremlu Vladimir Putin varoval před případnými dodávkami amerických zbraní Ukrajině.

"Dodávky zbraní do oblasti konfliktu nepomohou usmíření, ale situaci jedině zhorší," varoval Putin na závěr summitu v čínském městě Sia-men. Americké zbraně podle něj nijak nezmění situaci na východě Ukrajiny, jen zvětší počet obětí.

Upozornil také, že povstalci v Doněcku a Luhansku mají zbraní dost, a to i ukořistěných u nepřítele - a je možné, že tyto zbraně pošlou i do jiných konfliktních oblastí.

Rusko předloží v RB OSN návrh rezoluce o vyslání mírových sil OSN na frontovou linii oddělující znepřátelené strany v Donbasu. "Přítomnost mírotvůrců, dokonce lze říci, že nikoliv mírotvůrců, ale lidí, kteří zajistí bezpečnost mise OBSE považuji za naprosto vhodnou a nevidím tu nic špatného," řekl.

Myšlenku pozvání mezinárodních mírových jednotek do Donbasu nastolil před dvěma lety ukrajinský prezident Petro Porošenko. Ovšem s tím, že na misi by se podle něj samozřejmě nemohli podílet ruští "agresoři".

Místopředsedkyně ukrajinského parlamentu Iryna Heraščenková dnes uvedla, že Putinův návrh je nepřijatelný, protože se pokouší změnit pojetí mírových sil, jak je původně navrhla Ukrajina. "Putin se v nejlepších tradicích hybridní války pokouší pokazit myšlenku ukrajinského vedení o mírotvůrcích v Donbasu, převrátit ji vzhůru nohama," uvedla.

O pozvání mírotvůrců do Donbasu má ukrajinský prezident Petro Porošenko hovořit ještě tento měsíc na Valném shromáždění OSN, uvedla dnes Porošenkova zástupkyně v parlamentu Iryna Lucenková. Podle ní se však uvažuje o mírové misi OBSE, která by však měla působit "na celém okupovaném území Doněcké a Luhanské oblasti, v šedé zóně a na nekontrolovaném úseku hranic s Ruskem".

Související

Více souvisejících

Vladimír Putin Ukrajinská krize OSN OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě) Donbass Doněck Rusko zbraně USA (Spojené státy americké) Petr Porošenko

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Barrandovský most nebude opravený už na konci léta. Praha musí změnit plány

Špatná zpráva pro pražské řidiče přišla ve čtvrtek od vedení Technické správy komunikací hlavního města Prahy. Firma dnes oznámila, že rekonstrukce Barrandovského mostu se oproti poslednímu plánu protáhne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy