Střelba v Moskvě: Lidé skákali z oken továrny na sladkosti, pachatel se "vypařil"

Moskva - Nejméně jeden člověk přišel o život a další tři utrpěli zranění při střelbě v moskevské továrně na sladkosti Meňševik, kterou podle vyšetřovatelů rozpoutal bývalý vlastník a ředitel podniku. Policie, která okolí obklíčila, následně továrnu prohledala, střelce však nenašla. Pátrání pokračuje.

Střelba podle listu Kommersant vypukla poté, co za ředitelem Iljou Averjanovem přišel věřitel v doprovodu soudních exekutorů či strážců.

"Když začala střelba, lidi zachvátila panika. Někteří vyskákali okny z druhého podlaží," vylíčila očitá svědkyně. V médiích se zprvu objevily zprávy, že se střelec zmocnil několika rukojmích, to však později policie popřela.

Se střelcem, údajně ozbrojeným loveckou puškou Saiga, což je poloautomatická civilní verze proslulého kalašnikova, se policistům nedařilo navázat kontakt, na rozdíl od novinářů.

"Moji továrnu mi díky falešným dokumentům odebrali kavkazská a osetská banda v čele s dvěma prokurátory. Zničili mě. Mám osm dětí, které musím živit. Proti té pakáži bojuji už čtyři roky. Oni všechno vykupují, padělají dokumenty. Když jsem dnes přišel do práce, okamžitě mě napadli se zbraněmi, s pistolemi. Mám státní povolení nosit zbraň, tak jsem ji vytáhl. Jen jsem se bránil. Jednoho jsem, myslím, bohužel zranil smrtelně. Takt to bylo. Pokud tohle přežiju, budu bojovat do konce. Teď už jsem obklíčen Specnazem. To je v pořádku. Buď se zastřelím, nebo se vzdám," řekl Averjanov pro TV Dozhd (TV Rain).

Moskevský prokurátor Vladimir Čurikov následně oznámil, že nad případem přebírá osobní kontrolu. Averjanov mnohokrát adresoval prokuratuře stížnosti, že se stal obětí podvodů, ale úřady odmítaly chronickému stěžovateli vyhovět, a tak zřejmě proto označil za vůdce bandy prokurátora, jehož podpis figuroval na zamítavých sděleních.

Někdejší Averjanův podnik podle serveru Newsru.com dluží věřitelům několik milionů rublů, mezitím jej převzaly dvě podnikatelky.

Související

Více souvisejících

Rusko střelba v Rusku Moskva

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 18 minutami

před 20 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

Střelec, který loni zabíjel u FF UK v Praze, nebyl duševně nemocný

Podle státní zástupkyně Jany Murínové, která vystoupila na dnešním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, není motiv pachatele loňské tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy způsoben duševní poruchou. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy