Zemana může porazit tato trojice protikandidátů, tvrdí ukrajinská média

Praha/Kyjev - Češi si dnes volí v prvním kole přímé prezidentské volby budoucí hlavu státu. Favoritem je bezesporu Miloš Zeman, ale vítězství se dočkat nemusí. Alespoň tak to vidí ukrajinská mediální agentura UNIAN. Podle ní má současný prezident tři velké konkurenty. Kteří to jsou?

Podle ukrajinské agentury jsou největšími soupeři, kteří mohou Zemana porazit, akademik Jiří Drahoš, hudebník a podnikatel Michal Horáček a někdejší premiér České republiky Mirek Topolánek.

Tato trojice kritizuje Zemana v souvislosti s rozdělováním společnosti nebo kvůli "příliš vřelým vztahům s Moskvou". Agentura rovněž uvádí, že Zeman je známý především svými "otevřeně protimuslimskými názory". Nesčetněkrát uvedl, že se muslimové nedokáží integrovat v evropských státech. Podpořil také zrušení protiruských sankcí.

Naproti tomu Jiří Drahoš chce prohloubit spolupráci s Evropskou unií a sankce proti Rusku zachovat. Vědec je toho názoru, že by Praha měla hrát aktivní a důstojnou roli v Evropské unii.

Agentura také zmiňuje to, že současného prezidenta Miloše Zemana podpořil premiér země Andrej Babiš. Naproti tomu většina z opozičních stran vyslovila podporu někomu jinému.

Ukrajinské médium počítá, na základě průzkumů, že v prvním kole volby se nerozhodne a následovat bude kolo druhé, a to mezi Jiřím Drahošem a Milošem Zemanem. Šance by prý v takovém případě byly vyrovnané.

V příspěvku agentury je rovněž řečeno, s odkazem na česká média, že v pátek k volebním urnám dorazilo zhruba 40% z 8,4 milionu oprávněných voličů. Dnes jsou volební místnosti otevřeny do 14:00.

Sdělovací prostředky na Ukrajině samozřejmě nemohly opomenout "útok" ukrajinské aktivistky ze skupiny Femen Angelinu Diashovou, která napadla prezidenta Miloše Zemana při jeho volbě.

Agentura UNIAN připomněla, že policie aktivistku zadržela na 48 hodin. Také dodala, že toto rozhodně není jediná akce podobného rázu skupiny Femen. V ukrajinském hlavním městě Kyjevě jedna z dalších aktivistek stála nahá před americkým velvyslanectvím.

Související

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Více souvisejících

Miloš Zeman Jiří Drahoš Michal Horáček Mirek Topolánek agentura Unian Volby Volby 2018 prezidentské volby 2018 Ukrajina

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy