"Jsem terorista číslo jedna". Strelkov se vysmál rozsudku za sestřelení letu MH17 nad Ukrajinou

Moskva - S verdiktem amerického soudu si někdejší „ministr obrany" proruských separatistů na východě Ukrajiny rozhodně hlavu neláme. A to přesto, že jej odsoudil k vyplacení stamilionů dolarů jako odškodnění pozůstalým po obětech sestřelení civilního boeingu z letu MH17 na východě Ukrajiny v červenci 2014. 

Igor Girkin, známý pod krycím jménem Igor Strelkov, v ruské televizi Dožď prohlásil, že z tohoto odsouzení ho ani neoblévá studený pot, ani netrpí návaly horka. „Když už jsem bezmála světový terorista číslo jedna, tak čeho bych se bál? Ani zima, ani horko, ani hůř mi nebude," prohlásil.

Dožď připomněl, že minulý měsíc okresní soud v americkém státu Illinois přiřkl skupině pozůstalých právo na odškodnění ve výši 400 milionů dolarů (asi 8,1 miliardy Kč) od Strelkova; žalobci, zastupující příbuzné po dvou desítkách z téměř tří stovek obětí, se původně domáhali 900 milionů.

„Jestli najdu přebytečnou půl miliardu dolarů, nebudu se bránit zaplatit pozůstalým za boeing, který sestřelil neznámo kdo. Nebude mi líto pomoci lidem," dodal.

O verdiktu informovala nizozemská televize Zembla. Připustila, že pravděpodobnost výplaty tohoto odškodnění je prakticky nulová. Podle advokáta pozůstalých v této věci nejde o peníze, ale o spravedlnost a o upoutání pozornosti k viníkům tragédie.

Mezinárodní skupina vyšetřovatelů, vedená Nizozemskem, dospěla k závěru, že malajsijský boeing s 298 lidmi na palubě sestřelila protiletadlová raketa Buk, dodaná z Ruska a odpálená z pozic proruských separatistů. Povstalci jakýkoli podíl na sestřelení civilního letadla popírají, také Rusko se mezinárodního vyšetřování se snaží vyvrátit.

Související

Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Střela raketového systémmu BUK zasáhně kabinu letadla. Tisíce šrapnelů ji proděraví naskrz.

Devět let od sestřelení letadla MH 17: Strůjci katastrofy se přísným trestům vyhnuli

Dnes, 17. července 2023, si svět připomíná deváté výročí tragického sestřelení letadla Malaysia Airlines 17 známého pod číslem MH17 nad východním Ukrajinou. Tato událost si vyžádala životy všech 298 osob na palubě a zanechala trvalou bolest a smutek v srdcích jejich rodin a blízkých. Sestřelení MH17 se stalo jedním z nejhorších incidentů v dějinách civilního letectví a i když za něj soudy vynesly přísné tresty, je nepravděpodobné, že by si je odsouzení někdy odpykali.

Více souvisejících

Sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou (17.7.2014) Igor Strelkov (Vůdce doněckých separatistů) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy