Mela v parlamentu: Opozice házela na albánského premiéra vajíčka a mouku +VIDEO

Tirana - V albánském parlamentu bylo ve čtvrtek o zábavu postaráno. Opoziční poslanci zaútočili na premiéra Ediho Ramu vajíčky a někteří i moukou. Dali tak najevo nevoli nad zatčením dvou desítek lidí kvůli protestům proti zavedení mýtného na dálnicích.

Zadržení před dvěma týdny projevili svůj nesouhlas se zavedením poplatků za jízdu po dálnicích podpálením nových mýtnic u města Kukës na severovýchodě země. Opozice těmto provinilcům, kteří byli kvůli tomuto jednání zadrženi, projevuje sympatie a žádá jejich propuštění.

Systém dálnic je v Albánii v porovnání s ostatními evropskými zeměmi zatím málo rozvinutý. Podle dostupných informací je jich v současné době v provozu pouhých 181 kilometrů.

Demokratická strana, která je hlavní albánskou opoziční silou, před týdnem také zahájila bojkotem parlamentu kampaň "občanské neposlušnosti". Kromě nesouhlasu s dálničními poplatky Ramovu socialistickou vládu kritizuje především za zvyšování daní a trvající chudobu v zemi. Albánce vyzvala, aby zvýšené daně neplatili.

Související

Evropská unie, ilustrační fotografie. Analýza

Rozšiřování Evropské unie: Historie i výzvy současnosti. Kde až skončí evropská integrace?

Rozšiřování Evropské unie je velkým a důležitým tématem již od vzniku bloku v roce 1958, tehdy ještě pod názvem Evropské hospodářské společenství. Z původních šesti členů – Francie, Spolkové republiky Německo, Itálie a zemí Beneluxu – se postupem času stalo členů 28, po vystoupení Velké Británie roku 2020 pak 27. Teď má ale unie před sebou bezprecedentní výzvy, s nimiž se musí vyrovnat a řádně promyslet své budoucí kroky. 
Ilustrační fotografie.

Češi vybouchli v Albánii a prohráli 0:3. S postupem na Euro to tak mají nahnuté a Šilhavý také

Po čtvrtečním utkání v kvalifikaci na mistrovství Evropy se mohli Češi výrazně přiblížit k účasti na závěrečném turnaji, který příští rok proběhne v Německu. Svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého ale v Tiraně vybouchli a prohráli jasně 0:3. Jasně především proto, že se v bouřlivé atmosféře na nic nezmohli. Navíc od konce první půle hráli v deseti po sporném vyloučení Mojmíra Chytila. Albánie už tou dobou vedla 1:0 a ve druhé půli přidala další dvě branky a nemuselo zůstat jen u nich. Rázem se tak začíná smrákat nad účastí Čechů na Euru 2024, jelikož v kvalifikační skupině C jsou až třetí za Albánií a Polskem, ale také nad budoucností trenéra u národního týmu.

Více souvisejících

albánie Edi Rama

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy