Neziskovka Memorial má po letech utrum? Moskva zatrhla akci u sídla tajné policie

Moskevské úřady nepovolily nevládní organizaci Memorial uspořádat vzpomínku na oběti komunistického režimu před sídlem tajné služby na náměstí Lubjanka. Tuto akci, při které se četla jména zavražděných obětí, se přitom konala každý rok 29. října během posledních jedenácti let, napsal server Newsru.com.

Radnice tvrdí, že letos se vzpomínková akce nemůže konat, protože na náměstí zrovna probíhají stavební práce. Memorial naopak připomíná, že úřady od jara slibovaly, že tyto opravy nebudou akci na překážku, a že organizace získala souhlas všech dalších úřadů, včetně prezidentské ochranky či ministerstva vnitra.

Podezírají, že úřady chtějí nepohodlnou akci, připomínající státní teror, vytlačit z centra metropole, a proto nabízejí jako alternativní místo nově zřízenou "zeď nářků" na Sacharovově třídě. Ta byla odhalena loni za přítomnosti prezidenta Vladimira Putina.

Loni se uctění památky obětí stalinistických represí v Moskvě zúčastnilo několik stovek lidí. Při akci se opět četla jména popravených v letech takzvaného velkého teroru 1937 a 1938; jen v Moskvě byly zastřeleny desítky tisíc lidí. Účastníci se v předčítání dobrovolně střídali celý den. Opět se sešli na náměstí Lubjanka u sídla tajné služby FSB (následníka bývalé obávané KGB), v parčíku u "soloveckého kamene". Tento žulový balvan symbolicky pochází ze Soloveckých ostrovů, kde byl založen první z nechvalně proslulých vězeňských táborů, gulagů. Podle Memorialu jde o nejstarší památník obětem represí v Rusku.

Ke čtení jmen v Rusku se v posledních letech přidávají i města jinde v Evropě nebo USA. Loni se poprvé se zapojila i Praha. Asi dvě desítky lidí se sešly u památníku obětem totality na Újezdě, aby četly jména českých obětí. Podle odhadů historiků v Sovětském svazu našlo smrt asi 1300 Čechoslováků, režim jich perzekvoval kolem 20.000. Zazněla jména asi stovky z nich. Akce byla součástí festivalu ruské kultury Kulturus.

Související

Více souvisejících

Rusko Moskva Memorial (ruská neziskovka)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy