Rusko drtí Ukrajinu novými sankcemi. Na černé listině jsou stovky politiků, i syn Porošenka

Rusko zavedlo sankce proti 322 ukrajinským představitelům - politikům i podnikatelům - a 68 ukrajinským firmám, kterým zmrazí aktiva v Rusku a zakáže vývoz kapitálu. Příslušné nařízení dnes podepsal předseda ruské vlády Dmitrij Medveděv. Moskva tvrdí, že jde o odpověď na opatření, která Kyjev podniká proti Rusku. Šéf ukrajinské diplomacie Pavlo Klimkin označil sankce za úvodní díl seriálu, kterým se Moskva pokusí ovlivnit volby na Ukrajině v příštím roce.

Ruské sankce se podle agentury Interfax vztahují například na soudce ústavního soudu, ukrajinské poslance nebo vysoce postavené představitele a velké ukrajinské podnikatele.

Na černou listinu byli zařazeni například bývalí šéfové vlád Arsenij Jaceňuk a Julija Tymošenková, ministr vnitra Arsen Avakov, bývalý vůdce nacionalistické organizace Pravý sektor Dmytro Jaroš, tajemník bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov, ukrajinský velvyslanec v USA Valerij Čalyj nebo starší syn prezidenta Petra Porošenka Oleksij, který je poslancem.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov objasnil, že hlavy států se na sankční seznamy tradiční nedávají: "To už by bylo přes čáru."

Ruská vláda si vymínila právo sankce zrušit "v případě, že Ukrajina zruší omezující opatření zavedená proti ruským občanům a firmám".

Černá listina může podle Interfaxu řadové Ukrajince překvapit tím, že někteří ukrajinští vůdci a lidé z jejich okolí sice radikálně brojí proti Rusku, ale neštítí se na rusko-ukrajinských vztazích vydělávat.

Ukrajinští politici dali najevo, že jim zařazení na ruský sankční seznam nevadí, ale naopak.

"Kremelské sankce mě nevzrušují. Nepodnikám ani tady, ani tam," zareagovala bývalá premiérka Tymošenková, která kandiduje na nejvyšší funkci. Zároveň se pozastavila nad tím, že na černé listině se nevyskytly podniky prezidenta Porošenka, jejího politického soupeře.

"Není nás 322, ale miliony Ukrajinců," prohlásil ministr vnitra Avakov. "Budeme krotit vzteklého psa Putinova režimu a nakonec určitě vyhrajeme, protože naše věc je správná!" dodal.

"Ruské sankce nikoho na Ukrajině nezastraší," ujistil generální prokurátor Jurij Lucenko, který na černé listině rovněž figuruje. Nepřikládal by tomu žádnou váhu, bere to jen za potvrzení, že je "na správné cestě".

Podle expremiéra Jaceňuka by Kyjev měl Moskvě odpovědět dalšími žalobami u mezinárodních soudů. Gratuluje ale všem, kdo se dostali na "seznam vlastenců".

Ukrajina v reakci na anexi Krymu v březnu 2014 zavedla protiruské sankce, které podle údajů agentury TASS postihly 1228 právnických a 468 fyzických osob, mezi nimiž byli ruští političtí činitelé, úředníci, podnikatelé, novináři a také vůdci proruských separatistů na východě Ukrajiny. Tyto sankce se postupně rozšiřovaly, naposledy letos v červnu.

Související

Více souvisejících

Rusko sankce Ukrajina Dmitrij Medveděv Julija Tymošenková Arsenij Jaceňuk Petr Porošenko

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Putin vyrazí poprvé od znovuzvolení na zahraniční cestu. Tentokrát si nevybral Bělorusko ani Turecko

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy