Nikdy jsem nic neukradl! Ruský režisér Serebrennikov popírá všechna obvinění

Ruský režisér Kirill Serebrennikov dnes před soudem popřel obvinění z rozkrádání státních prostředků a řekl, že nikdy nic neukradl.

Kritik korupce, byrokracie i ruského vedení byl obviněn, že se svými spolupracovníky zpronevěřil až 133 milionů rublů (skoro 46 milionů Kč). V případě odsouzení mu hrozí až deset let vězení, informovala agentura AFP.

V případu jde o peníze poskytnuté ruským státem na popularizaci umění. Serebrennikov působí od roku 2012 jako umělecký ředitel divadla Gogol-centr, nyní je v domácím vězení. Moskevský soud loni nařídil zmrazit režisérovy bankovní účty.

Serebrennikovův osud vyvolal na ruské umělecké scéně neobvykle širokou vlnu odporu, pronásledování režiséra odsoudili také mnozí jeho zahraniční kolegové.

"Mohu říci jen to, že ničemu nerozumím. Neuznávám svou vinu. Nikdy jsem nic neukradl," prohlásil devětačtyřicetiletý umělec před soudem. Tam dnes přišel v doprovodu svých stoupenců, v soudní síni se rovněž tísnilo mnoho novinářů.

Serebrennikov byl zatčen loni v srpnu, v říjnu jeho proces začal uzavřeným slyšením, dnešní státní bylo první veřejně přístupné. Serebrennikov a jeho tři, rovněž obvinění, spolupracovníci podle prokuratury ukradli část peněz určených na umělecké projekty v letech 2011 až 20104. Podepisovali údajně faktury za vymyšlené služby a peníze následně použili k osobním účelům. Obhajoba v říjnu vyzvala soudkyni, aby předvolala 400 lidí, kteří byli do těchto uměleckých projektů zapojeni, což soudkyně odmítla.

Serebrennikov kvůli domácímu vězení zmeškal premiéry svých dvou divadelních produkcí, ale přes zákaz používat telefon a internet pokračuje v práci z domova. Režíroval tak Mozartovu operu Cosi Fan Tutte, která měla v neděli premiéru v Curychu. Natočil své pokyny na videa, která se převážela na paměťových kartách do Švýcarska. Odtud mu stejnou cestou byly zasílány snímky ze zkoušek.

Serebrennikov i jeho stoupenci proces označují za další projev omezování uměleckých svobod v Rusku. Tažení proti Serebrennikovovi začalo loni, když režisér připravil představení o tanečníkovi Rudolfu Nurejevovi. Premiéra se konala s několikaměsíčním zpožděním a Serebrennikov byl v mezičase zatčen. Inscenace se nevyhýbá tématu homosexuality, která je v Rusku od roku 2013 zakázaná. Na scéně se kromě jiného objevil čelní snímek nahého Nurejeva.

Serebrennikovova tvorba je ve světě sledovaná, jeho filmy se promítaly na festivalech v Cannes i Benátkách. Umělec se v minulosti kriticky vyjádřil k rostoucí cenzuře v Rusku a prohlásil, že "se vše vrací k nejžalostnější sovětské praxi".

Související

Soudy, ilustrační fotografie

Režisér Serebrennikov byl v Rusku odsouzen, do vězení ale nepůjde

Moskevský soud dnes shledal známého režiséra Kirilla Serebrennikova vinným z rozkradení státní dotace a potrestal jej tříletým podmíněným trestem. Kritik korupce, byrokracie i ruského vedení vinu popírá. Obžaloba žádala pro Serebrennikova šest let odnětí svobody. Serebrennikovův advokát podle agentury TASS oznámil, že se proti rozsudku odvolá.

Více souvisejících

Kirill Serebrennikov (režisér) Rusko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy