Na Kavkaze se obětí "vražd ze cti" staly desítky žen. Nejsme muslimská jeskyně, odbyl ministr liberály

Na severním Kavkazu, který je součástí Ruska, se desítky žen staly obětí vražd, spáchaných ve jménu rodinné cti jejich mužskými příbuznými. Při těchto zločinech od roku 2008 do loňského roku přišlo o život 36 žen a tři muži, uvedl server Newsru.com s odvoláním na zprávu nevládní organizace Právní iniciativa.

Sociologický výzkum se konal v Dagestánu, Ingušsku a Čečensku. Autoři zprávy upozorňují, že vraždy žen "ze cti" jsou jednou z nejkrutějších podob domácího násilí. Vraždy - nejčastěji neprovdaných děvčat či rozvedených žen - se mnohdy páchají na základě pouhých dohadů a pomluv, protože i ty špiní "rodinnou čest" bez ohledu na skutečné chování oběti.

Nejčastěji se tyto vraždy páchají noži a sekyrami, ale dochází i k uškrcení, udušení či utopení. Stává se ale také, že ženy bývají donuceny k sebevraždě.

#Caucasian Knot Scientists argue about "honour killings" custom in Northern Caucasus https://t.co/RdFqVljF6j #Dagestan

— RussiaNews (@BemBeate) 5. prosince 2018

Většinou tyto vraždy zůstávají neodhaleny, protože o nich nikdo nechce mluvit, příbuzní je tají a úřady se jich snaží nevšímat, anebo na ně odpovídají mírnými tresty. Ze zmiňovaných případů se jen 14 dostalo k soudu. Oficiální statistika, kolik vražd ze cti se v Rusku páchá, neexistuje, a tak je skutečný počet nejspíše mnohem vyšší, než se podařilo odhalit výzkumníkům rozhovory s 26 experty a 44 příbuznými obětí a vrahů.

Někteří z nich tvrdili, že vraždy ze cti dosahovaly vrcholu v 90. letech minulého století, zatímco nyní o nich není skoro slyšet - a někteří se domnívali, že by bylo záhodno obrodit tuto tradici, protože je "užitečná pro společnost". Celkově však toto téma zůstává na Kavkaze tabu.

Čečenský ministr Džambulat Umarov tyto poznatky v rozhlasové stanici Govoriť Moskva odmítl jako "provokaci" zrozenou z "agonie liberálů". Severní Kavkaz se podle něj dávno stal "terčem" nevládních organizací, které se snaží tamní muslimskou společnost vykreslit jako "jeskynní". Sama zpráva však "vraždy ze cti" nepřipisuje muslimské víře, ale spíše patriarchální a autoritářské společnosti.

Související

Dav muslimů v ruské Machačkale ohrožoval letadlo, které přiletělo z Izraele

Antisemitské akce v Rusku: Dav muslimů na Kavkaze ohrožoval letadlo, které přiletělo z Izraele

V Machačkale, která se nachází na severním Kavkaze v oblasti s dagestánským muslimským obyvatelstvem došlo k incidentu, při kterém se projevily antisemitské tendence. Skupina mladých mužů se shromáždila u místního letiště a začala prověřovat, zda cestující opouštějící vozidla nejsou Židé. Poté se pokusili vniknout do letiště a dokonce se dostat na ranvej, kde se snažili dostat do letadla směřujícího z Tel Avivu. Tento pokus byl nakonec zastaven policií. 
Ruská policie, autor: Vitaly V. Kuzmin

Komando na Kavkazu zlikvidovalo tři teroristy, plánovali bombový útok

Ruské bezpečnostní síly zlikvidovaly dnes na jihu Ruska tři muže podezřelé z přípravy teroristického útoku pomocí podomácky vyrobených náloží. Podle ruské tiskové agentury TASS to oznámil Národní protiteroristický výbor. Tajná služba FSB dnes zároveň informovala o zadržení dvou mladíku kvůli podezření, že na Sachalinu chystali útok na jednu z místních škol.

Více souvisejících

kavkaz islám ženy dagestán čečensko Rusko

Aktuálně se děje

před 2 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Cameron: Rusko využívá střední Asii k obcházení sankcí

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy