VIDEO: Pochod nacionalistů Kyjevem? Banderovi zřejmě chystají další akce

Pochody ukrajinských nacionalistů Kyjevem, kde si na Nový rok několik tisíc lidí se zapálenými pochodněmi připomnělo 110. výročí narození nacionalistického vůdce Stepana Bandery, byl patrně jen počátkem akcí k uctění této kontroverzní postavy dějin, upozornila polská média. Oblastní rada ve Lvovu se totiž rozhodla zasvětit letošní rok právě "vynikajícímu státníkovi, vůdci Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN) a politickému vězni koncentračního tábora Sachsenhausen", připomínají.

"O pár dní později izraelský velvyslanec na Ukrajině Joel Lion prohlásil, že jej toto rozhodnutí šokovalo," připomněla televize TVN 24 na svém webu. "Byl jsem šokován, když jsem se dozvěděl o rozhodnutí lvovské oblastní rady vyhlásit rok 2019 rokem Stepana Bandery," uvedl velvyslanec. "Nemohu pochopit, jak má glorifikace těch, kteří se bezprostředně podíleli na strašlivých antisemitských zločinech, pomoci v boji proti antisemitismu a xenofobii. Ukrajina by neměla zapomínat na zločiny spáchané na ukrajinských Židech a neměla by je vzpomínat vyjadřováním úcty k jejich pachatelům," zdůraznil.

Šéf Ukrajinského ústavu národní paměti Volodymyr Vjatrovyč na diplomatovy výhrady odpověděl, že by bylo "záhodno podpořit fakty teze izraelského velvyslance o 'bezprostřední účasti Stepana Bandery na strašlivých antisemitských zločinech'".

TVN 24 poznamenala, že Bandera byl vůdcem jedné z frakcí OUN, jejíž ozbrojená složka - Ukrajinská povstalecká armáda (UPA) - nese odpovědnost za etnické čistky, podnikané od února 1943 proti Polákům žijícím na Volyni a Haliči.

Sám Bandera byl v předválečném Polsku organizátorem teroristických akcí proti polskému státu a Sovětskému svazu, mj. atentátu na sovětském konzulátu ve Lvově v roce 1933 a o rok později atentátu na polského ministra vnitra Bronislawa Pierackého. Za ten byl odsouzen k trestu smrti, který mu byl změněn na doživotí. Na svobodu se dostal po útoku Německa a Sovětského svazu na Polsko v září 1939.

Bandera 30. června 1941 ve Lvově již za nacistické okupace vyhlásil vznik samostatného ukrajinského státu, za což jej následující měsíc zatkli Němci a uvěznili v Sachsenhausenu, kde setrval až do září 1944. Po druhé světové válce se usadil v Německu, žil v Mnichově pod smyšleným jménem. V říjnu 1959 jej zavraždil agent sovětské tajné služby KGB. V roce 2010 jej odstupující prezident Viktor Juščenko posmrtně vyznamenal titulem Hrdina Ukrajiny, ale tento dekret dodatečně zrušil soud. Udělení titulu vyvolalo protesty v Rusku i Polsku. Nedávno se ale v ukrajinském parlamentu objevil návrh rezoluce vybízejí prezidenta Petra Porošenka, aby titul Banderovi vrátil.

Související

Tomáš Řepa Rozhovor

Banderu nemá na nočním stolku každý Ukrajinec. Historik pro EZ popisuje historii banderovců i vztahy Ukrajiny s Polskem

Vojenský historik Tomáš Řepa z Univerzity obrany v Brně pro EuroZprávy.cz popsal kontroverzní postavu Stepana Bandery v souvislostech s dnešní ukrajinskou společností. Podle něj je tamní společnost sice rozdělená, ale rozhodně banderovce neadoruje. „Někteří si jej idealizují a vnímají ho jako symbol odporu proti všem, naopak jiní jej podobným způsobem démonizují jako se to děje i jinde. Tato postava polarizuje i ukrajinskou společnost,“ popisuje historik v rozhovoru.
Hlavní štáb Euromajdanu v budově obsazené kyjevské radnice, 14. ledna 2014. Autor: spoilt.exile

Bandera? Zeman jen opakuje ruskou propagandu, zlobí se ukrajinský historik

Stepan Bandera, jeden z kontroverzních vůdců ukrajinských nacionalistů za druhé světové války, zůstane na Ukrajině středem debaty o ukrajinské identitě bez ohledu na to, kdo v neděli vyhraje prezidentské volby, míní historik Volodymyr Vjatrovyč. V Kyjevě Vjatrovyč vede Ukrajinský ústav národní paměti, jenž je obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů.

Více souvisejících

Stepan Bandera Ukrajina

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 2 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy