Poprvé od dob diktátora Franka se na vládě ve Španělsku bude podílet krajní pravice

Španělská krajně pravicová strana Vox dnes sehrála roli při utváření regionální vlády. Stalo se tak vůbec poprvé od konce diktatury Franciska Franka v roce 1975. Protiimigrační strana v Andalusii na jihu země za určité ústupky podpořila koalici tvořenou konzervativní Lidovou stranou (PP) a liberální stranou Ciudadanos.

Krajně pravicová strana Vox v prosinci nečekaně získala v regionálním parlamentu v Andalusii, druhém nejlidnatějším regionu Španělska, 12 křesel. Přímo v regionální vládě sice nezasedne, její vliv na její utváření ale u mnohých vyvolal hořké vzpomínky na Frankovu diktaturu, poznamenala agentura Reuters.

Generála Franka, který zemřel v roce 1975, někteří stále obdivují jako obránce katolické víry proti komunistům či za to, že ušetřil Španělsko bojů ve druhé světové válce. Pučem v létě 1936 ale Franco rozpoutal válku občanskou, která do roku 1939 stála život více než půl milionu lidí. Poté zahájil Franco jako caudillo (vůdce) represe, jejichž obětí se jen do roku 1945 stalo na 30.000 jeho odpůrců. Posledních pět poprav levicových aktivistů podepsal Franco dva měsíce před svou smrtí.

Protiimigrační strana Vox nyní uzavřela s Lidovou stranou dohodu o podpoře, která má 37 bodů. Je mezi nimi například závazek vypořádat se s nelegální migrací, snížit regionální daně či bojovat s islámským fundamentalismem. Lidová strana rovněž uzavřela smlouvu i se Ciudadanos, a strany tak umožnily vznik regionální vlády. V Andalusii přitom posledních 36 let vládli socialisté současného premiéra Pedra Sáncheze.

Související

Pedro Sánchez

Proti Sánchezově vládě demonstrovaly desetitisíce lidí v Madridu

Desetitisíce lidí dnes protestovaly v ulicích Madridu proti vládě socialisty Pedra Sáncheze. Demonstraci svolala krajně pravicová strana Vox. Místní vláda počet demonstrantů odhaduje na 25.000 osob, napsal zpravodajský server Deutsche Welle. Strana Vox na svém twitterovém účtu uvedla, že po celém Španělsku proti vládě demonstrovalo přes 100.000 lidí.

Více souvisejících

Vox (krajně pravicová strana) Andalusie Španělsko Francisco Franco

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

Facebook a Instagram bude vyšetřován EU

Facebook a Instagram budou podrobeny vyšetřování Evropské unie kvůli možnému porušení pravidel pro moderování obsahu, sdělili čtyři lidé deníku Politico.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy