Protesty v Bělehradě se zvrtly, demonstranti měli i motorové pily. 18 lidí zadrženo

Při vyostřených víkendových protivládních protestech v Bělehradě bylo zadrženo 18 lidí. Devět z nich kvůli porušení zákona o veřejném pořádku a osm kvůli trestným činům. Srbské veřejnoprávní rozhlasové a televizní stanici RTS to dnes řekl policejní ředitel Vladimir Rebić.

Mezi zadrženými jsou podle Rebiče i tři demonstranti, kteří při sobotním protestu vtrhli s motorovými pilami v ruce společně s dalšími stoupenci opozice do budovy RTS.

Šest zadržených už soudce ve zkráceném řízení poslal na 30 dnů do vězení a jednomu uložil pokutu. Se dvěma osobami bude vedeno přestupkové řízení. Další předvedené osoby na projednání svých kauz čekají, sdělil dnes rovněž policejní ředitel.

Sobotní demonstrace pořádané již čtvrtý měsíc v Bělehradě a v dalších městech proti prezidentovi Aleksandaru Vučičovi a jeho vládnoucí Srbské pokrokové straně (SNS) nabyly uplynulý víkend ostřejšího rázu. V sobotu skupina protestujících násilím pronikla do budovy RTS a ven byla následně vytlačena policií.

Police has started taking people out of #RTS building in #Belgrade people sitting on the floor but police forcing them out physically! #1od5miliona #PočeloJe#Serbien #Protest #Balkan #EU 1/2 pic.twitter.com/zkskwe9liz

— #1od5miliona BEČ/Wien (@SDIS02676730) 16. března 2019

Opozice označuje RTS za "hlásnou troubu" režimu a vyčítá jí, že oslavuje prezidenta a vládu, ale jen málo místa věnuje stanoviskům a vyjádřením opozice. Z tohoto hlediska je podle některých opozičních činitelů sobotní proniknutí do budovy veřejnoprávní televize a rozhlasu "legitimním prostředkem" vyjádření protestu.

Prezident Vučić ale na druhý den, v neděli, prohlásil, že tímto činem se klidné demonstrace změnily v násilný protest. Pohrozil také, že napříště bude proti pachatelům násilí okamžitě zakročeno.

V neděli se pak před sídlem prezidenta v centru Bělehradu, kde Vučić právě pořádal tiskovou konferenci, znovu sešel zástup přívrženců opozice. Přitom došlo ke střetům s policií kvůli tomu, že nedovolila přivézt k budově kamion s ozvučením.

Radikální opozičníci při tomto shromáždění navíc dali policii ultimátum, aby do dnešních 15:00 propustila všechny o víkendu zadržené demonstranty, jinak protesty budou pokračovat. Tento požadavek ale Rebić označil za nesmyslný s poukazem na to, že policie nemá vliv na rozhodnutí nadřízených orgánů ohledně případného propuštění zadržených.

Související

Policie se v Bělehradě opět střetla s demonstranty

Policie se v Bělehradě opět střetla s demonstranty. Vučiči, odstup! skandoval dav

Srbská policie v noci na dnešek opět zasáhla slzným plynem proti demonstrantům, kteří se shromáždili před budovou parlamentu v Bělehradě. Střety mezi protestujícími a policisty se odehrály již druhou noc po sobě, a to kvůli plánovanému zákazu vycházení v metropoli, který kvůli novému vzedmutí vlny nákazy koronavirem v úterý ohlásil prezident Aleksandar Vučić.

Více souvisejících

demonstrace v Srbsku Srbsko Aleksandr Vučič (srbský prezident)

Aktuálně se děje

před 52 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy