Atentát na Skripala: Ruské dezinformační weby šíři jednu lež za druhou

Otrávení bývalého ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala v Salisbury ve Velké Británii vyvolalo mezinárodní skandál. Ruský prezident Putin dokonce uvedl, že použitý jed typu novičok mohl pocházet z České republiky. O průběhu události stále šíří ruské weby dezinformace.

Podle analýzy King’s College v Londýně web Sputnik a ruská státní stanice RT rozšiřují dezinformace prostřednictvím opakovaného publikování nejrůznějších verzí události, během níž byl otráven Sergej Skripal a jeho dcera Julia Skripalová. Ve výsledku se snaží prezentovat zmatečný obraz události.

Skripalovi byli otráveni téměř přesně před rokem. I přes původní odhady oba útok jedem přežili a dnes žijí v utajení. Takové štěstí neměl Dawn Sturgess, který přišel náhodou do kontaktu s nádobou naplněnou otravnou látkou použitou útočníky. Z útoku a zabití jedné osoby byli obviněni britskou policií dva příslušníci ruské rozvědky.

Podle analýzy z King’s College je možné shrnout sedm základních verzí, které ruská média neustále šíří. Zahrnují především konspiraci o tom, že útok spáchala britská, americká nebo jiná západoevropská rozvědka za cílem poškodit Rusko nebo, že celá událost je pouze hoax (poplašná zpráva), jelikož v Salisbury nebyla nalezena žádná stopa po nějakém druhu novičoku.

Jedna z nejabsurdnějších verzí zahrnuje okopírování zápletky celé události z televizního seriálu Sky TV, jehož zápletka zahrnuje ruského vědce, který vynalezl jed novičok.

Prezentace nejrůznějších klamných narativů je typickou metodou dezinformačních médií. Cílem je zamlžit fakta a nabízet jen nejrůznější klamné informace, které neumožňují se v událostech zorientovat.

"Porozumění souvislostem, jak jsou tyto techniky používány médii napojenými na ruskou vládu jako RT, je důležitým krokem směrem k prevenci proti šíření dezinformací a proti zničujícímu efektu na žurnalistiku a veřejnému mínění," uvedl Gordon Ramsey, jeden z autorů analýzy.

V RT se britskému protiútoku jen diví. "Jsme udiveni tím, jak někdo ve Velké Británii obviňuje RT z novinářské troufalosti požadovat fakta a pokládat otázky," odpověděli na dotaz ohledně šíření dezinformací představitelé RT listu Financial Times. 

Související

Chemické zbraně

ROZHOVOR: Rusko se zbavilo chemických zbraní, oznámil před pěti lety Putin. Jistotu nemáme, uvádí Michal Smetana

Vladimir Putin 27. září 2017 avizoval, že Ruská federace dokončila likvidaci svého chemického arzenálu. Ačkoliv bylo prohlášení ve své době vnímáno jako jeden z milníků na cestě k naplnění zákazu této kategorie bojových prostředků, Moskva byla postupem času stále více obviňována z nedostatečného splnění svých závazků v dané oblasti, upozorňuje odborník na jaderné, chemické a autonomní zbraně a teorii odstrašení Michal Smetana v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Docent působící na Katedře bezpečnostních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a vedoucí výzkumné skupiny Experimental Lab for International Security Studies dodává, že kauza otravy agenta Sergeje Skripala ukazuje na přetrvávající existenci nějaké zásoby nervově paralyzujících látek v Rusku a schopnost tamního bezpečnostního aparátu s nimi operovat. Jejich nasazení na ukrajinském bojišti, o kterém se opakovaně spekuluje, ovšem nepovažuje za pravděpodobné.
Sergej Skripal

Británie obvinila dalšího Rusa v případě pokusu o otravu Skripala

Britská policie oznámila, že obvinila třetího Rusa v případě pokusu o vraždu bývalého ruského dvojího agenta Sergeje Skripala v Salisbury v roce 2018. Za útok nervově paralytickou látkou novičok už Británie v nepřítomnosti stíhá agenty ruské vojenské rozvědky Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu, nově policie obvinila Denise Sergejeva, který podle vyšetřovatelů operaci velel.

Více souvisejících

Sergej Skripal Julije Skripalová Velká Británie Rusko Boj proti dezinformacím a fake news

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy