Režisér Serebrennikov byl propuštěn z domácího vězení, nesmí opustit Rusko

Moskevský soud dnes zrušil domácí vězení režisérovi Kirillu Serebrennikovi obviněnému z defraudace. Oznámila to tisková agentura TASS. Kritik korupce, byrokracie i ruského vedení je obviněn, že se svými spolupracovníky zpronevěřil až 133 milionů rublů (skoro 47 milionů Kč). V případě odsouzení mu hrozí až deset let vězení. Soud mu nařídil, aby neopouštěl Rusko.

V roce 2011 Serebrennikov zorganizoval projekt nazvaný Platforma, který měl přispět k popularizaci moderního umění. Program měla uskutečnit společnost zvaná Sedmé studio, která dostala dotaci ministerstva kultury ve výši přes 200 milionů rublů. Podle vyšetřovatelů Serebrennikov a jeho spolupracovníci vykazovali neexistující náklady a nezákonně se obohatili. Obvinění vinu popírají.

Serebrennikovův osud vyvolal na ruské umělecké scéně neobvykle širokou vlnu odporu, stíhání režiséra odsoudili také mnozí jeho zahraniční kolegové. Serebrennikov a jeho stoupenci proces označují za další projev omezování uměleckých svobod v Rusku.

Kvůli domácímu vězení režisér zmeškal premiéry svých dvou divadelních produkcí, ale přes zákaz používat telefon a internet dál pracoval z domova. V domácím vězení strávil půldruhého roku; zatčen byl v noci na 22. srpna 2017 během natáčení v Petrohradu.

"Teď budeme slavit. A brzy se vrátím (k práci v divadle)," řekl režisér agentuře Interfax. Dodal, že domácí vězení nesnášel psychicky snadno, ale má hodně práce, na pořadu jsou představení a zkoušky. Poděkoval také všem, kteří jej a další spoluobviněné podporovali. "Ještě jednou zopakuji: nic neskončilo, budeme pokračovat v dokazování naší neviny před soudem," zdůraznil. Obhájkyně Irina Poverinovová ruské redakci BBC řekla, že rozhodnutí soudu neznamená "žádný obrat v případu, ale jen drobnou příjemnost".

Serebrennikovova tvorba je ve světě sledovaná, jeho filmy se promítaly na festivalech v Cannes i v Benátkách. Umělec se v minulosti kriticky vyjádřil k rostoucí cenzuře v Rusku a prohlásil, že "vše se vrací k nejžalostnější sovětské praxi". Minulý měsíc byl oceněn jako nejlepší ruský režisér za film Léto, který stříhal již v domácím vězení.

Související

Soudy, ilustrační fotografie

Režisér Serebrennikov byl v Rusku odsouzen, do vězení ale nepůjde

Moskevský soud dnes shledal známého režiséra Kirilla Serebrennikova vinným z rozkradení státní dotace a potrestal jej tříletým podmíněným trestem. Kritik korupce, byrokracie i ruského vedení vinu popírá. Obžaloba žádala pro Serebrennikova šest let odnětí svobody. Serebrennikovův advokát podle agentury TASS oznámil, že se proti rozsudku odvolá.

Více souvisejících

Kirill Serebrennikov (režisér) Rusko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 6 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy