Erdogan v Istanbulu prohrál. Stále však hrozí opakování voleb

Turecká ústřední volební komise dnes potvrdila, že starostou Istanbulu se stal kandidát Lidové republikánské strany (CHP), napsala dnes agentura Reuters. Vládní strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana nicméně v úterý tutéž komisi formálně požádala o anulování místních voleb a jejich opakování. Podle agentury AP komise ještě o mimořádném odvolání rozhodne.

Turecký server Ahval shrnuje, že provládní média dnešní rozhodnutí komise buďto ignorují, anebo kritizují a poukazují na úterní odvolání AKP. List také zmiňuje, že uvedení Ekrema Imamoglua do funkce istanbulského starosty sice některé kanály pokrývaly, ale stanice NTV, CNN Türk and TRT Haber místo toho poskytly prostor vystoupení Erdoganovy manželky Emine na Světovém humanitárním fóru v Londýně.

Místní volby se konaly poslední poslední březnovou neděli. Vládní strana napadla výsledky voleb jak v Istanbulu, tak v Ankaře, kde už ale ústřední volební komise přiznala vítězství kandidátovi opoziční CHP Mansuru Yavaşovi. V Istanbulu se na popud AKP přepočítávaly některé okrsky a v dalších se bezprecedentně znovu kontrolovaly hlasy, které byly prohlášeny za neplatné. Mandát starosty zde Imamoglu nakonec získal s náskokem zhruba 13.000 hlasů, což je méně než 0,2 procentního bodu napsala agentura Reuters.

Pokud se jeho vítězství potvrdí, znamenalo by to konec 25leté vlády AKP a její islamistické předchůdkyně. Jako starosta Istanbulu začínal ve vysoké politice i Erdogan.

Imamoglu se po obdržení mandátu dostavil na radnici. Slíbil, že bude "sloužit 16 milionům lidí, a nikoli nějaké osobě, skupiny či straně". Před budovou se shromáždily tisíce jeho sympatizantů.

"Nikdy jsme se nevzdali, nevzdali jsme náš boj za demokracii a za práva," řekl svým příznivcům. "Jsme si vědomi toho, co toto město potřebuje a jakou vůči němu máme zodpovědnost," dodal.

"Jsme si vědomi, že proces ještě není uzavřený... Doufáme, že dotyčné úřady jej dokončí s nejvyšší obezřetností a spravedlivě," řekl nový starosta Istanbulu k mimořádnému odvolání Erdoganovy strany.

Vládní AKP sice v místních volbách celkově zvítězila a se svým spojencem nacionalistickou Stranou národní akce (MHP) ovládla přes polovinu radnic v zemi, prohrála ale mimo jiné v Ankaře, Izmiru a podle všeho i v Istanbulu.

Související

Lidé na istanbulské ulici Istiklal, ilustrační fotografie.

V Turecku začal soud s údajnými pachateli útoku v Istanbulu

V Turecku dnes začal soud s údajnými pachateli loňského smrtícího bombového útoku v centru Istanbulu. Obviněno z podílu na něm je celkem 36 lidí. Prokuratura má za to, že za útok jsou zodpovědné syrské kurdské milice YPG a Strana kurdských pracujících PKK. Obě organizace to však odmítají. 

Více souvisejících

Istanbul Recep Tayyip Erdogan Turecko

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 9 hodinami

před 15 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie pátrá kvůli Vrběticím po generálovi z ruské GRU. Chtějí ho i Britové

Policie v souvislosti s tragickými explozemi ve Vrběticích pátrá po generálovi z ruské vojenské rozvědky GRU. Policisté na konci dubna odložili případ výbuchů muničních skladů v obci na Zlínsku s tím, že se podařilo prokázat podíl ruských agentů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy