Německo chce zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie

Praha - Německá vláda čím dál více zvažuje zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie v Německu. Informovala o tom ve středu německá pobočka agentury CzechTrade.

Právě Německo je evropským lídrem ve výrobě sluneční energie. V současnosti, kdy bylo po katastrofě v japonské Fukušimě odstaveno osm německých jaderných elektráren, německá vláda zvažuje zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie.

Solární energie se sice podílí na celkové německé energetické spotřebě jen dvěma procenty a pokrývá 12 procent celkového objemu obnovitelných zdrojů energie, zároveň ale zaznamenává největší nárůst. V roce 2000 mělo Německo kapacitu k výrobě energie z fotovoltaických článků 76 MW, v roce 2009 už téměř 10 GW a loni už přes 17 GW. Za rok se tedy kapacita zvýšila o sedm gigawattů.

Plán německé vlády je dosažení kapacity 66 GW v roce 2030. Investice do solární energie v loňském roce daleko předčily ostatní obnovitelné zdroje – zatímco do větrné energie bylo investováno 2,5 miliardy eur (zhruba 60,3 miliardy Kč), do solární energie bylo investováno 19,5 miliardy eur (470 miliard korun).

Evropská unie počítá s tím, že do roku 2020 bude elektřina pocházet z 20 procent z obnovitelných zdrojů. Německo má v tomto směru ještě ambicióznější plán, protože do roku 2030 chce získávat z obnovitelných zdrojů až 50 procent elektřiny. Solární energie by podle expertů v roce 2050 pokrývala poptávku po elektřině až z 25 procent.

Pokračující rozmach solárního průmyslu předznamenává nové příležitosti i pro české dodavatele. "Německé zastoupení agentury CzechTrade nabízí i letos možnost prezentace českých společností na největším oborovém veletrhu na světě v oblasti solárních technologií Intersolar, který proběhne v Mnichově letos mezi 8. až 10. červnem," uvedla agentura CzechTrade.

Rozmach slunečních elektráren v Německu byl umožněn zákonem o obnovitelných zdrojích energie z roku 2000, který garantoval pro fotovoltaická zařízení pevné výkupní ceny na 20 let.

Související

Německo, ilustrační foto Komentář

Německo nevyužilo šanci, kterou dostalo po válce. Zahazuje veškerý pokrok i demokracii

Němci nejen od Evropy dostali po skončení druhé světové války úplně všechno. Pomoc od Spojených států, francouzské odpuštění a obnovení mocenské pozice na mezinárodní scéně. Jedna z největších ekonomik světa ale nedokázala tuto jedinečnou šanci dobře zužitkovat a místo toho dnes čelí výrazné ekonomické krizi, a dokonce hrozícímu nástupu krajní pravice.

Více souvisejících

Německo Energetika

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

včera

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

včera

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

včera

včera

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Další vyjádření Íránu k útoku na Izrael: Jednali jsme v sebeobraně. Přijdou další útoky?

Írán jednal v sebeobraně proti Izraeli a neplánuje další útoky, pokud jej izraelský režim nepřiměje k dalším odvetným krokům. Prohlásil to ve středu íránský ministr zahraničí Abbás Arákčí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy