Sarkozymu se při joggingu udělalo nevolno, odvezli ho do nemocnice

Paříž - Francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu se v neděli během joggingu udělalo nevolno, informují agentura Reuters a francouzský deník Le Figaro. Přivolali k němu osobního lékaře, který rozhodl převézt prezidenta k vyšetření do nemocnice.

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy byl v neděli hospitalizován poté, co nakrátko při kondičním běhu ztratil vědomí. Informuje o tom portál francouzského deníku Le Figaro.

Sarkozymu se udělalo nevolno během joggingu, přivolaný lékař nařídil převoz do vojenské nemocnice Val-de-Grâce v Paříži, kde prezident podstoupil vyšetření. Výsledky, zahrnující i neurochirurgická vyšetření, jsou v pořádku. Sarkozy však v nemocnici zůstane na další pozorování do pondělního rána, uvádí deník.

V nemocnici je i Sarkozyho manželka Carla. Podle Sarkozyho blízkých přítomných v nemocnici je jeho stav dobrý. "Je mu dobře, dokonce má hlad a reptá," řekl jeden ze Sarkozyho nejbližších přátel Patrick Balkany, zástupce starosty Levallois-Perret za Sarkozyho Svaz pro lidové hnutí.

Prezidentův program zůstaná beze změny - podle itineráře zveřejňovaného na internetových stránkách Elysejského paláce navštíví v úterý turisty vyhledávaný klášterní komplex Mont-Saint-Michel v Normandii. Tématem Sarkozyho návštěvy bude ochrana a popularizace památek Francie.

Podle deníku Le Figaro, který se odvolává na prohlášení člena Sarkozyho doprovodu, byla příčinou Sarkozyho slabosti "vazovagální synkopa", tedy náhlá a krátkodobá ztráta vědomí a spojená se spontánní únavou. Slabost je zaviněná nadměrnou aktivitou bloudivého nervu, která zpomaluje srdeční rytmus.

Sarkozyho problémy byly způsobeny "únavou, vysílením a dietou, kterou drží, aby si hlídal váhu", prohlásil Balkany.

Vazovagální synkopa neohrožuje pacientův život a nevyžaduje ani speciální léčbu, upozornil lékař ze Sarkozyho doprovodu.

Očitý svědek citovaný francouzskými médii viděl mezi 13.00 a 13.30 v aleji u sídla Sarkozyho la Lanterne muže při kondičním běhu, který byl obklopen bodyguardy. Muž vypadal unaveně a po chvíli se zhroutil. Na místo krátce nato dorazila na motorce manželka francouzského prezidenta Carla Bruni-Sarkozyová.

Ve 13.40 dorazil na místo vrtulník, který krátce nato odletěl. O chvíli později přistála jiná, bílá helikoptéra, svědek však nedokázal určit, kdo byl při odletu na palubě.

Obyvatelé Versailles vzdáleného 30 kilometrů od Paříže viděli nad městem přelétat vojenskou helikoptéru.

U nemocnice Val-de-Grâce se v 16.00 shromáždila asi třicítka novinářů, policisté je nepustili blíž než sto metrů k budově.

Sarkozy byl zvolen prezidentem v roce 2007. Je znám tím, že běhá v centru Paříže provázen skupinou bodyguardů. Občas také jezdí na kole.

V předvolební kampani v roce 2007 Sarkozy mimo jiné zdůrazňoval, že prezident musí o svém zdravotním stavu veřejnost pravidelně informovat. O angíně, kterou prodělal na podzim 2007, se však Francouzi dozvěděli až o tři měsíce později.

Bývalý francouzský prezident François Mitterrand se v roce 1981, několik měsíců po svém zvolení prezidentem dozvěděl, že trpí rakovinou prostaty. Svou diagnózu před Francouzi tajil. Zemřel osm měsíců po konci svého druhého funkčního období - 8. ledna 1996.

Sarkozy zveřejnil poslední informace o svém zdraví 3. července. Krevní i srdeční testy, které podstoupil na vlastní žádost, měl tehdy v pořádku.

Související

Nicolas Sarkozy

Exprezident Sarkozy opět u soudu. Tvrdí, že přišel hájit svou čest

Ve Francii dnes začal odvolací soud s bývalým francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym v případu údajné korupce a obchodování s vlivem. Loni v březnu soud Sarkozymu uložil tříletý trest, z toho jeden rok nepodmíněně. Exprezident dnes u soudu uvedl, že přišel "hájit svou čest", a odmítl, že by někdy někoho uplácel, píše AFP.

Více souvisejících

Nicolas Sarkozy

Aktuálně se děje

včera

Mark Robinson

USA hýbe kauza kandidáta na guvernéra. Označil se za „černého nacistu“

Kontroverzní kandidát na guvernéra amerického státu Severní Karolina Mark Robinson musí čelit nepříjemnostem, které si sám způsobil komentáři na internetu. Konkrétně na pornografických stránkách pod oficiálním e-mailem a bez skrytého jména sám sebe líčil jako „černého nacistu“ a přiznal se ke špehování nahých žen. 

včera

včera

včera

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Bude mít Barcelona ve svých řadách českého gólmana? Má se zajímat i o Pavlenku

Až do konce sezóny se bude muset s největší pravděpodobností obejít fotbalová Barcelona bez gólmanské jedničky Marca-Andrého ter Stegena. Německý brankář si totiž přivodil zranění pravého kolene, ve kterém si přetrhl patelární šlachu a proto ho tak nyní čeká operace. Vedení katalánského velkoklubu tak nelení a rozhlíží se po náhradních gólmanech. Jedním z nich má být i český brankář Jiří Pavlenka.

včera

Bedřich Smetana

I když neslyšeli, zapsali se do dějin. Kteří slavní se potýkali s handicapem?

Na 23. září připadá Mezinárodní den neslyšících, který mimo jiné připomíná, že by lidé s tímto zdravotním znevýhodněním neměli být vyčleňováni ze společnosti. I neslyšící osoby si totiž za jistých podmínek mohou užívat života a dokonce dosáhnout mnohých úspěchů. Některé osobnosti z historie jsou toto důkazem – uplatnily se ve vědě, umění i v hudbě.

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Organizovaný zločin nepolevuje. Mafiáni a gangsteři využijí každé možnosti k zisku

Organizovaný zločin zůstává silným protivníkem. Italská mafie nadále působí po celém světě, balkánské a postsovětské zločinecké struktury expandují do Evropy. Jednotlivé skupiny se zaměřují na obchod s drogami, praní špinavých peněz či pašování, často využívají korupci a zneužívají migrační krize. Ruská invaze na Ukrajinu narušila spolupráci mezi ruskými a ukrajinskými zločineckými sítěmi, ale pašování a jiné aktivity nadále pokračují

včera

včera

včera

včera

Vít Rakušan

Po povodních je v Česku pohřešováno osm lidí

Po povodních se v Česku stále pohřešuje osm osob, z toho šest v přímé souvislosti se záplavami. Pět lidí přišlo o život, uvedl dnes po jednání Ústředního krizového štábu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Kapesní nůž, kterým muž ohrožoval školní personál. (23.9.2024)

Policie řešila drama ve škole v Ostravě. Rodič vyhrožoval učitelce

Policie řešila na začátku nového školního týdne dramatické chvíle v jedné ze škol v Ostravě. Rodič jednoho z dětí si zřejmě přišel vyřizovat účty s učiteli, přičemž se vybavil kapesním nožem. Strážci zákona ho nakonec zadrželi mimo školní budovu, aniž by se někomu něco stalo.

včera

včera

Rusku dochází čas. Jestli chceme demokracii, musíme jednat, vyzval Kara-Murza

Západní vlády a ruská opozice v exilu by měly začít připravovat přechod Ruska k demokracii po odchodu prezidenta Vladimira Putina, prohlásil ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza, sedm týdnů po svém propuštění ze sibiřské trestanecké kolonie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy