Německý prezident míří na první zahraniční návštěvu

Berlín - Nový německý prezident Joachim Gauck v pondělí zahajuje v Polsku svou první zahraniční cestu. Informuje o tom zpravodajský portál thenews.pl.

Gauck, první německý prezident z bývalé NDR, přiletí do Varšavy v pondělí večer se svojí partnerkou Danielou Schadtovou. Na programu má slavnostní večeři se svým polským protějškem Bronislawem Komorowským.

V úterý budou státníci jednat s delegacemi a vystoupí na tiskové konferenci. Poté se Gauck setká s premiérem Donaldem Tuskem a odletí zpět do Berlína.

Mluvčí polského prezidenta Jaromir Sokolowski řekl, že Varšava prezidentův krok vnímá jako "symbolické gesto". Doplnil, že tématem rozhovorů budou "bilaterální vztahy, evropské otázky a sdílené hodnoty".

Gauck již dříve řekl, že návštěva Polska je pro něj "srdeční záležitostí". Poválečné smíření mezi oběma zeměmi považuje za svou hlavní prioritu.

Z bývalých prezidentů Německa se k významnému východnímu sousedovi na svou první cestu vydal v roce 2004 také Horst Köhler. Většina ostatních směřovala nejprve do Francie.

Věhlas doma i za hranicemi Německa zajistila Gauckovi funkce ředitele úřadu, který mapoval činnost východoněmecké tajné policie Stasi. Úřadu se říkalo jeho jménem.

Gauck v pátek na společném zasedání obou komor spolkového parlamentu složil slib a oficiálně se ujal úřadu. Tento dvaasedmdesátiletý pastor z Rostocku se stal prezidentem po Christianu Wulffovi, který před měsícem odstoupil po obviněních ze zneužití funkce.

Německý prezident je volen na pět let. Jeho pravomoci jsou podobné pravomocím českého prezidenta - reprezentuje stát (na rozdíl od Česka však v cizině nevyjednává), formálně uzavírá mezinárodní smlouvy, vyhlašuje a podepisuje zákony, uděluje milosti.

Spolkový prezident také jmenuje a odvolává kancléře, ale jen na návrh Spolkového sněmu. Dále jmenuje a odvolává spolkové ministry (jen na návrh kancléře), spolkové soudce, vysoké úředníky a generály.

Prezidentova rozhodnutí platí pouze tehdy, pokud pod ně připojí podpis kancléř (předseda vlády).

Související

Joachim Gauck, německý exprezident

Drama na Baltu: S exprezidentem Gauckem se převrhla plachetnice

Někdejší německý prezident Joachim Gauck se v pátek po plavbě po Baltském moři dostal do problémů, když se jeho malá plachetnice převrhla, z vody ho museli vytáhnout záchranáři. Devětasedmdesátiletý Gauck, který byl do roku 2017 hlavou státu, při incidentu neutrpěl žádné zranění.
Joachim Gauck, německý exprezident

Německý exprezident Gauck dostal Cenu Karla IV., Evropskou unii přirovnal k Praze

Bývalý německý prezident Joachim Gauck převzal dnes v pražském Karolinu mezinárodní Cenu Karla IV. Ocenění udělované společně Univerzitou Karlovou a hlavním městem Prahou získal za přínos k česko-německým vztahům a za to, že se po celý život zasazoval o lidská práva. Gauck v projevu po převzetí ceny vyzdvihl význam Evropské unie jako společenství, které hájí hodnoty svobody, demokracie a právního státu.

Více souvisejících

Joachim Gauck

Aktuálně se děje

před 38 minutami

Aktualizováno před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico se má podle Kaliňáka vrátit do práce už za několik dní

Ze Slovenska ve středu přišly nové zprávy o aktuálním zdravotním stavu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Rehabilitace politika totiž pokračuje. Podle ministra obrany a stranického kolegy Roberta Kaliňáka stále platí předpoklad, že se Fico vrátí do práce na přelomu června a července. 

Aktualizováno před 2 hodinami

Evan Gershkovich

V Rusku začal soud s americkým novinářem Gershkovichem. Hrozí mu 20 let vězení

Vyšetřování prokázalo, že americký novinář Evan Gershkovich sbíral tajné informace o ruské společnosti působící v obranném průmyslu pro americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA), uvedl ve středu první den procesu s vězněným novinářem ruský prokurátor. Podle amerického velvyslanectví v Rusku však nebyly předloženy žádné důkazy o údajné špionáži, uvedla agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

Petr Pavel přivítal na Pražském hradě slovenského prezidenta Petera Pellegriniho. (26.6.2024) Prohlédněte si galerii

Pellegrini v Praze. Nový slovenský prezident je na první zahraniční cestě

Do Prahy ve středu dorazil nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini, na Pražském hradě jej dopoledne přijal český protějšek Petr Pavel. Pro Pellegriniho jde o první zahraniční návštěvu ve funkci hlavy státu. Prezidenti se shodli, že na obnovení mezivládních jednání ještě nenastal čas. Oba ale vyjádřili naději, že k tomu časem dojde. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Bouřka, ilustrační foto.

Počasí: V Česku dnes opět hrozí silné bouřky

V Česku ve středu po několika dnech opět udeří bouřky. Podle aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v nich může na Moravě a ve Slezsku spadnout až 50 milimetrů srážek. Hrozí také krupobití. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Vyšetřování smrti Matthewa Perryho míří ke konci. Mohou padnout obvinění

Případ smrti slavného herce Matthewa Perryho se po mnoha měsících snad blíží k rozuzlení. Podle informací zahraničních médií brzy skončí vyšetřování, přičemž není vyloučeno, že padnou obvinění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy