Muži ve Švédsku: Ženské práce nám nevadí. Příklad pro Česko?

Stockholm - Anders Weide, houpající v kočárku svou spící dcerušku Almu, čeká v parku v centru Stockholmu na kamaráda, který odešel přebalit svého synka. Ve švédské metropoli stejně jako jinde v zemi takový obrázek nikoho neudiví, píše agentura AFP.

"Je velmi důležité, že po městě jezdí s kočárkem otcové, dávají tím příklad," vysvětluje sociolog z univerzity v Malmö na jihu Švédska Lars Plantin. Četné sociologické studie ukazují, že švédští otcové jsou více než jinde zapojeni do každodenní péče o děti i o domácnost, uvádí. Švédští otcové se neštítí žádného úkolu a okupují tak půdu tradičně vyhrazenou ženám.

Magazín Pappa se od roku 2011 věnuje mužům, kteří chtějí zasvětit svůj čas dětem. Ani premiér Fredrik Reinfeldt nikdy neskrýval, že rád pečuje o děti. 

V případě rozvodu si jsou oba rodiče rovni, pokud jde o výchovu dítěte, od roku 1976. "Soudíme, že dítě prospívá, když má dobré vztahy s oběma rodiči, když se otec i matka dělí o zodpovědnost stejnou měrou," konstatuje profesorka občanského práva na univerzitě v Uppsale Anna Singerová. "Náš systém povzbuzuje otce, aby se ujímali své zodpovědnosti, vychovává občany," uvádí.

Děti je možno vodit do předškolních zařízení již od jednoho roku, a to za mírný poplatek. "Předpokládáme totiž, že nemáme prostředky k tomu, abychom polovinu populace ponechávali mimo pracovní trh. Nejde o to, aby otcové zůstávali doma, ale o to, aby pracovalo více žen," říká Lars Plantin.

Symbolem politiky usilující o rovnost obou pohlaví je štědrá rodičovská dovolená, která činí celkem 16 měsíců pro oba rodiče dohromady. Tu si vybírají však z více než 75 procent ženy.

V roce 1974, kdy byla tato dovolená zavedena, si ji ženy vybíraly v 99,5 procentech případů. V roce 1995 byl zaveden ještě jeden měsíc navíc pro druhého rodiče, tedy pro otce, a to vedlo muže k tomu, aby se více zapojovali. A v roce 2002 dostali další měsíc navíc.

V České republice nedávno vyvolal poprask návrh političek ČSSD: "Navrhujeme uzákonit povinné dělení rodičovské dovolené mezi otce a matku. Zaměstnavatelé si musí zvyknout, že nejen žena je 'nespolehlivou' zaměstnankyní s 'rizikem' rodičovství," stojí v tiskové zprávě strany.

Desatero návrhů, jak podporovat rodiny s dětmi, zpracovalo pro ČSSD devět žen z občanského sdružení Oranžový klub. To je navázáno na sociální demokracii. Jeho členkou a jednou z autorek návrhu je Michaela Marksová-Tominová, sociálnědemokratická stínová mluvčí pro lidská práva a rodinu.

"Dosavadní výsledky Nečasovy vlády v oblasti rodinné politiky a rovného postavení mezi oběma pohlavími jsou nedostatečné. Dokládá to aktuální zpráva Evropské komise – ve vytváření podmínek pro kombinaci péče o děti a placené práce je Česká republika na chvostu evropských zemí," uvedla Marksová-Tominová.

"Prorodinnou politiku sociální demokraté považují za jednu ze svých klíčových programových priorit. Proto připravujeme změny, které se zaměří právě na rodiny s dětmi a pomohou jim v jejich nelehké situaci, zhoršené reformami pravicové vlády Petra Nečase a Miroslava Kalouska," míní předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Nápad zaskočil poslankyni TOP 09 Helenu Langšádlovou. "Myšlenka, že přikážeme rodičům, aby se povinně střídali na rodičovské dovolené, je pro mě naprosto nepředstavitelná. Rodina je suverén a rodiče se sami musí rozhodnout, v jaké podobě budou společně pečovat o děti. Rozhodně to nesmí být stát, který bude tímto způsobem do jejich práv zasahovat," řekla iDNES.cz předsedkyně stálé komise pro rodinu ve Sněmovně a místopředsedkyně TOP 09.

Související

Hnutí ANO

ANO chce prosadit změny v čerpání mateřské. I kvůli nižší porodnosti

Místo peněžité pomoci v mateřství hnutí ANO navrhuje zavést mateřský příspěvek, který nahradí plnohodnotný výdělek z období těhotenství a mateřství. Výdaje státního rozpočtu se ale podle návrhu zákona nezmění, protože MPSV může přesunout peníze alokované na rodičovský příspěvek. Dětí se totiž rodí méně, navíc nepříjemné problémy zažívají matky coby OSVČ, které na mateřskou nedosáhly. 
Olga Richterová (Piráti)

Piráti připravili balík opatření ohledně koronaviru, vláda má víc motivovat zdravotnice na mateřské

Vláda by podle Pirátů měla vést evidenci průměrné doby trasování kontaktů. Apelují také na důsledné dodržování takzvaného home office ve státní správě. Kabinet by podle opoziční strany měl také motivovat zdravotníky a zdravotnice na mateřské nebo rodičovské dovolené, kteří by se zapojili do zvládání koronavirové epidemie. Piráti navrhují 15.000 až 20.000 korun měsíčně při alespoň tříčtvrtečním úvazku.

Více souvisejících

mateřská rodina Muži

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 47 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy