Hrozba pro cestující: V automatech na jízdenky je výbušný plyn

Berlín - Německá policie varuje před možnými explozemi automatů na výdej vlakových jízdenek, které patří železniční společnosti Deutsche Bahn. Vandalové, kteří se snažili do automatů vloupat, je možná naplnili výbušným plynem, vysvětlila policie.

Policejní mluvčí ve spolkové zemi Hesensko Udo Bühler řekl, že od dubna se tam kriminální živly úspěšně vloupaly do desítky automatů. Pachatelé přitom postupovali tak, že utěsnili všechny otvory, naplnili zařízení plynem a zapálili. Z poškozených automatů pak vybrali peníze a neoznačené jízdenky.

V dalších šesti známých případech v Hesensku takový pokus selhal, výbušný plyn ale už v automatech zůstal. Naposledy se to stalo v úterý ve stanici v Karbenu nedaleko Frankfurtu nad Mohanem. Podobné incidenty jsou hlášeny také ze spolkových zemí Durynsko, Dolní Sasko a z Hamburku. Podle policie je může mít na svědomí organizovaná skupina pachatelů.

Bühler varoval, že při používání automatu nic netušícím zákazníkem by se plyn mohl vznítit, i když dosud se to nestalo.

Německé dráhy se potákají s vandaly dlouhodobě a hodlají proti nim použít tu nejmodernější techniku. Chtějí zkušebně nasadit malá bezpilotní letadla, takzvané drony. S jejich pomocí hodlá bojovat proti sprejerům, kteří pomalovávají majetek drah, píšou Lidovky.cz.

Stroje by podle zpravodajské stanice BBC měly pomocí infračervených kamer získávat důkazy použitelné k trestnímu stíhání vandalů, kteří v noci pomalovávají budovy i vlakové soupravy.

Graffiti stojí společnost Deutsche Bahn ročně kolem 7,6 milionu eur (zhruba 197 milionů korun). Zamýšlený bezpilotní letoun dokáže podle německých médií létat téměř neslyšně až do výšky 150 metrů. Cena se má pohybovat kolem 60 000 eur (asi 1,6 milionu Kč).

Mluvčí drah sdělil, že drony budou vyzkoušeny zřejmě už velice brzy. BBC ale poznamenala, že zatím není jasné, nakolik je bude možné v praxi skutečně využít, vzhledem k přísným právním předpisům na ochranu soukromí, které v Německu platí.

Související

Více souvisejících

Německo Vlaky

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy