Hrůza: Pacient neskutečně trpěl, kardiostimulátor mu z umírání učinil peklo

Manchester - Francis Woods (67) umíral doma po marném boji s rakovinou hrtanu. Problém ale nastal poté, co nikdo nedokázal vypnout jeho kardiostimulátor, který tak stále vysílal impulsy k srdci. Francis nemohl zemřít poklidně. Stále po několik hodin dostával bolestivé elektrické šoky, píše list Daily Mail.

Kardiostimulátor pracuje na takovém principu, že jakmile srdce nepravidelně či slabě bije, zařízení mu dodá elektrický impuls, aby srdce znovu naskočilo. Jenže pro umírající pacienty to znamená dostávat bolestivé rány v době umírání. Kardiostimulátor tak paradoxně nedovolí člověku zemřít.

Francisův praktický lékař přišel k němu domů, jenže si se zařízením nedokázal poradit. Trvalo několik hodin, než přístroj přemohl.

Pacient dostal implantát v nemocnici a její vedení připustilo, že nemohlo dát lékaři dostatečné informace, jak zařízení deaktivovat. Pro vypnutí kardiostimulátori platí přesná pravidla v nemocnici, ale ty nelze použít, pokud se pacient rozhodne zemřít doma či v hospici. Stimulátor se deaktivuje tak, že k němu specialita přiloží magnet, který zařízení v srdci „zruší". Ale ani to není tak snadné. Kardiostimulátor pak musí být ještě přeprogramován na dálku, což vyžaduje počítač. Teprve poté se celé zařízení vypne nadobro.

Manželka zemřelého si stěžovala na postup nemocnice. „Můj manžel měl právo rozhodnout se zemřít doma, ale nikdo nám nedal přesné instrukce. Dodnes nevím, jak moc při umírání trpěl." A pokračuje: „Sice jsem dostali instrukce a průvodce, jak zařízení vypnout, ale byly podány nesmyslně a velmi zdlouhavě."

Nemocnice přiznala, že lékař, který umírajícího muže navštívil, nemohl dostat přesné rady nadálku přesně. Nyní už je ale na internetu průvodce, kde by mělo být vše jasnějí vysvětleno.

Související

Lékaři

Transplantací v Česku bylo loni nejméně od roku 2013, i kvůli epidemii koronaviru

Transplantovaných orgánů bylo v ČR loni nejméně od roku 2013, meziročně ubylo sto operací na 765. Nejvíce pacientů dostalo jako v předchozích letech nové ledviny a játra. Vyplývá to ze statistik Koordinačního střediska transplantací, které má od roku 2003 na starosti vedení čekacích listin a koordinací transplantací. O jedenáct méně než před rokem bylo i dárců orgánů, zemřelých bylo 249 a žijících 28.
Lékaři a sestry pečují o pacienty s koronavirem

Nákaze koronavirem u pacientů nelze zcela zabránit. Jistotou není ani test, upozorňují nemocnice

Nákaze pacientů koronavirem přímo v nemocnicích nejde podle zástupců nemocnic zcela zabránit. Většinou se lidé přijímaní k hospitalizaci testují, můžou ale být nakažení krátce, což test neukáže. Zdravotníci ke všem pacientům nosí ochranné pomůcky, zejména respirátory FFP2, a používají dezinfekci. Pravidelné testování zdravotníků ale běžné není, přistupuje se k němu až při příznacích nebo po kontaktu s nakaženým.

Více souvisejících

pacienti Velká Británie nemoci

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy