Svět pozorně sleduje drama v Česku, pro Rusko jsme hlavní zprávou dne

Praha/Berlín/Moskva - Zahraniční média a zpravodajské portály se v rámci záplav v Česku věnují především Praze. Výjimkou jsou zejména slovenské a německé weby, které se zmínily o povodních i v dalších částech České republiky. Německo, které rovněž trápí rozsáhlé povodně, sleduje vývoj v Česku i kvůli jeho dopadu na Drážďany.

Německá média se bedlivě věnují zejména záplavám v Porýní, rostoucí hladině Dunaje a povodním v Sasku a Durynsku, situaci v Česku ale sledují. List Die Welt ve svém povodňovém zpravodajství napsal, že v Drážďanech je situace velmi vážná. V této souvislosti upozornil, že tamní hladina Labe dále poroste, neboť tento evropský veletok musí pojmout i masy vody z Povltaví.

Rakouský deník Die Presse napsal, že v Praze, Děčíně a Ústí nad Labem musely stovky obyvatel opustit svá obydlí v blízkosti řeky a že u Litoměřic a Mělníku úřady evakuovaly celé vesnice.

List Sme informoval o sporu o to, zda Praha na povodeň reagovala včas. Slovenské portály zdůraznily, že českou metropoli nezaskočila Vltava, ale menší toky jako Rokytka, Botič nebo Šárecký potok, které během minulých povodní tak dramatický dopad na záplavy neměly.

BBC v článku "Tisíce lidí prchají, jak voda stoupá" uvedla, že v Praze je v ohrožení Karlův most a další historické památky na břehu Vltavy. Také dodala, že zavřeny jsou pražské školy, metro a obchody a že tamní zoologická zahrada přemístila zvířata do bezpečí. BBC se také zmiňuje o pěti mrtvých a několik pohřešovaných. Rob Cameron, zpravodaj BBC v Praze, píše, že Praha hlavně doufá, aby protipovodňový systém, který byl instalován po hrozivých povodních v roce 2002, fungoval.

Britský list The Guardian v dnešní zprávě o záplavách ve střední Evropě věnuje Česku velkou pozornost, text článku na svém portálu doprovází titulní fotografií nočním snímkem Karlova mostu a rozvodněné Vltavy. Deník mimo jiné uvedl, že v "České republice a sousedních zemích byly evakuovány tisíce lidí".

V Rusku jsou povodně v Česku nejžhavější zpráva dne. Praha a vůbec celá Česká republika patří k jedněm z nejoblíbenějších turistických destinací Rusů, kteří se do středu Evropy často rádi vydávají.

V každé zpravodajské relaci ruských televizních stanic proto přímo do vysílání vstupují Rusové žijící v Praze nebo i průvodci, kteří radí ruským turistům, aby v těchto dnech raději cestu do Česka odložili. Před každými zprávami na kanále Russia 24 jsou navíc bez komentáře vysílané záběry z povodňové situace v Praze.

Související

Povodně 2013 - velká voda v Praze

Zapomeňte na sirény. Výstražný systém může fungovat jinak

Sirény nás varují před přírodními katastrofami nebo situacemi ohrožujícími zdraví veřejnosti. Tento systém funguje již mnoho let, ale postupně ho nahrazuje digitální komunikace. Před nebezpečím nás bude varovat Mobilní rozhlas a aplikace Záchranka.
Povodně červen 2013 - Čechův most

Extrémy počasí vyvolávají otázky. Vystřídají sucho povodně?

Zatímco dříve Česko na jaře často trápily povodně, v posledních letech se mluví spíš o suchu. Květen je přitom klíčovým měsícem hlavně pro zemědělce, kteří potřebují dostatek vláhy pro své plodiny. Kolik srážek v následujících týdnech spadne a co nám to přinese?

Více souvisejících

Povodně ČR 06/2013 BBC

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy