Extrémy počasí vyvolávají otázky. Vystřídají sucho povodně?

Zatímco dříve Česko na jaře často trápily povodně, v posledních letech se mluví spíš o suchu. Květen je přitom klíčovým měsícem hlavně pro zemědělce, kteří potřebují dostatek vláhy pro své plodiny. Kolik srážek v následujících týdnech spadne a co nám to přinese?

Česko letos nejdříve nezvykle brzy zasáhlo sucho, s nímž se tuzemští obyvatelé pomalu učí žít. V druhé polovině dubna se situace alespoň malinko vylepšila, přibylo srážek. O prvním květnovém víkendu zaskočil na mnoha místech republiky lidi sníh, v Beskydech ho napadlo až 15 centimetrů. Čekají nás extrémy počasí i nadále?

Vyhlídky jsou spíš pozitivní. Soudě dle prvních předpovědí by se přinejmenším nemělo prohlubovat sucho, což je dobrá zpráva. „Zatím to vypadá, že letošní květen bude srážkově průměrný nebo dokonce nadprůměrný,“ říká pro EuroZprávy.cz meteoroložka Dagmar Honsová s tím, že nejbohatší na srážky bude zřejmě hned první květnová dekáda.

Do čtveřice současná a předpovědní mapa zemědělského sucha, kde je vidět, že se odchylka od obvyklého stavu vody v půdě nakonec výrazně vylepšila a to se můžeme na většině našeho území těšit na další víkendové deště☂️ pic.twitter.com/0KiHqKKMsJ

— intersucho.cz (@Intersucho) 2. května 2019

Ve čtvrtek vydal projekt Intersucho, který mapuje stav sucha v Česku, předpovědní mapy na tento týden, na kterých je vidět, že se odchylka od obvyklého stavu vody v půdě výrazně vylepšila. V oblasti Beskyd tak již koncem tohoto týdne nebude hrozit riziko sucha, ovšem např. v Polabí zůstane situace kritická.

O částečném zlepšení situace hovoří i Honsová. „Alespoň v první polovině měsíce by se sucho v Česku prohlubovat nemělo,“ konstatuje meteoroložka. „Na druhou stranu většinu srážek pohltí vegetace, takže se v půdě očekávaná vláha moc neprojeví,“ dodává vzápětí.

Opačné extrémy, které jaro doprovázely v letech předcházejících, nás nečekají. „Žádné extrémy v podobě povodní opravdu alespoň v nejbližší době nehrozí,“ vysvětluje pro EuroZprávy.cz Dagmar Honsová. „Poslední květnové povodně přinesl rok 2013,“ připomíná přírodní katastrofu, která Česko zasáhla na přelomu května a června.

Tehdy opravdu šlo o výrazně odlišnou situaci. Půda byla po srážkově nadprůměrném květnu (zhruba o 2/3 oproti normálu) nasycená, když nad střední Evropu doputovala tlaková níže a vznikl řetěz silných bouří. Na mnoha místech spadlo i 100 mm srážek za 24 hodin. Povodně si vyžádaly 15 lidských životů a škody v řádu desítek miliard korun.

Související

Více souvisejících

Sucho Počasí Povodně Dagmar Honsová (meteoroložka) Povodně ČR 06/2013

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy