Německo pod vodou: Dunaj láme historické rekordy, lidem nezůstalo nic

Berlín - V bavorském Pasově podle všeho Dunaj už kulminoval a jeho hladina začala klesat. Dál proti proudu však opět stoupá. V Řezně bylo v noci na dnešek vyhlášeno varování před živelní pohromou. V saské metropoli Drážďany byl pro automobily uzavřen první most přes Labe. Situace se začala mírně uklidňovat na jihu Bavorska či v Durynsku.

Na jihu i východě Německa trápí povodně nadále tisíce lidí. Zvlášť silně povodňová vlna udeřila na bavorské historické město Pasov, kde hladina Dunaje u soutoku s Innem dosáhla nejvyšší úrovně za více než 500 let. V pondělí večer podle úřadů kulminovala na 12,89 metru a pak začala pozvolna klesat. Absolutní rekord z roku 1501, tedy 13,20 metru, tak veletok v Pasově nepřekonal.

Pasov navštívila kancléřka Angela Merkelová, která přislíbila všem postiženým povodněmi v Německu okamžitou pomoc 100 milionů eur. Obyvatelé zaplaveného města se musí obejít bez pitné vody, elektřiny i pevného telefonu.

"V Pasově je zaplavena naprostá většina centra, je tam spousta hasičů, vojáků, dobrovolníků. Čeká se, až voda ustoupí, v pondělí se dala jen odčerpávat voda za sklepů," popsala pro rozhlas.cz situaci v Pasově studentka tamní univerzity Barbora Malinovská.

V noci na dnešek se situace vyostřila v Řezně, který leží proti proudu od Pasova. V Řezně ještě nad ránem očekávali vodohospodáři kulminaci na úrovni 6,80 metru, což by bylo nejvíc za více než 130 let. Krátce po 11:30 SELČ ohlásil vodočet úroveň 678 s předpovědí pro další růst. Podle nejnovějších výhledů by se hladina mohla stabilizovat odpoledne, stejná předpověď ale varuje před tím, že by Dunaj mohl přesáhnout sedm metrů.

Ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko lidí v noci na dnešek s obavami sledovali řeku Sálu. Podle odhadů úřadů hrozí tomuto regionu horší povodně než při stoleté vodě z roku 2002. Město Halle se připravuje na nejhorší povodeň za posledních 70 let.

V Drážďanech už zastavili provoz na Modrém mostě, nejnovější spojnici přes Labe. Semperova opera je obložená třemi a půl tisíci pytli s pískem. Dlouhý lidský řetěz dobrovolníků se teď snaží ochránit vzácné historické centrum saské metropole.

Podle premiéra Tillicha udělali Drážďany vše, co bylo po povodních v roce 2002 naplánováno. Přijali všechna protipovodňová opatření. "Drážďany jsou od té doby dobře vyzbrojeny, ale samozřejmě musíme čekat, co přinese voda z Čech", prohlásil saský premiér.

Související

Více souvisejících

Německo Povodně

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy