Rusko panikaří: Nejezděte do Česka! BBC: Drama v Ústí nad Labem

Moskva/Londýn - Ruské ministerstvo pro mimořádné situace dnes dalo najevo, že by Rusové neměli jezdit do evropských zemí postižených záplavami. Informovala o tom agentura ITAR-TASS, podle níž ale ruští turisté, kteří už v České republice jsou, nechtějí dovolenou předčasně přerušovat. Malý je zatím i počet anulací objednaných cest do ČR. Ministerstvo zahraničí v Moskvě však žádné podobné doporučení či varování nevydalo.

"Ministerstvo pro mimořádné situace neradí ruským turistům, aby nyní jezdili do evropských zemí, které postihly záplavy," citoval ITAR-TASS mluvčí ministerstva Irinu Rossiusovou.

Ruské ministerstvo zahraničí na svém webu ujistilo, že situaci v Česku prostřednictvím zastupitelských úřadů pozorně sleduje, potřeba repatriace ruských turistů ale nevznikla a žádný Rus nebyl povodněmi postižen. Za nezbytné však pokládalo upozornit cestovní kanceláře a turisty, aby při plánování cest do Česka přihlíželi k předpovědím, že situace se může v zemi plně normalizovat možná až za několik týdnů. Dalších doporučení se zdrželo.

Asociace turistických operátorů podle ITAR-TASS zatím nezaznamenala žádného ruského turistu, který by chtěl kvůli povodním předčasně ukončit dovolenou v Česku a vrátit se domů.

Vltava v Praze kulminovala ráno a od té doby je její hladina klidná. „V Kralupech dojde ke kulminaci odpoledne mezi 16 a 18 hodinou, následují Vraňany a večer Mělník. Tam předpokládáme průtok cca 4 tisíce kubíků. Litoměřice zítra dopoledne a Ústí odpoledne," vysvětluje ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Děsivým záplavám se dnes obsáhle věnuje i britský server BBC. Krom Prahy se zmiňuje i o děsivé situaci v severních Čechách. Píše o evakuaci tisícovek lidí v Ústí nad Labem, kterým nezbývá nic jiného, než sedět v provizorních přístřešcích a čekat. Podle serveru se výška Labe velmi rychle blíží hodnotám, kterých řeka dosáhla v roce 2002. Tehdy v Česku velká voda zabila 17 lidí a škody dosáhly částky 20 miliard eur. 

Britský server telegraph.co.uk pak zaujalo video, na němž se dívka jménem Míla nechává vléci na prkně za autem a "surfuje" ulicemi jihočeského města Písek.

Související

Povodně 2013 - velká voda v Praze

Zapomeňte na sirény. Výstražný systém může fungovat jinak

Sirény nás varují před přírodními katastrofami nebo situacemi ohrožujícími zdraví veřejnosti. Tento systém funguje již mnoho let, ale postupně ho nahrazuje digitální komunikace. Před nebezpečím nás bude varovat Mobilní rozhlas a aplikace Záchranka.
Povodně červen 2013 - Čechův most

Extrémy počasí vyvolávají otázky. Vystřídají sucho povodně?

Zatímco dříve Česko na jaře často trápily povodně, v posledních letech se mluví spíš o suchu. Květen je přitom klíčovým měsícem hlavně pro zemědělce, kteří potřebují dostatek vláhy pro své plodiny. Kolik srážek v následujících týdnech spadne a co nám to přinese?

Více souvisejících

Povodně ČR 06/2013 BBC Rusko

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy