Svět řeší české volby: Od Ruska až po Mexiko

Moskva - Jako o "utrpěném vítězství" české sociální demokracie píše dnes o výsledku předčasných parlamentních voleb ruský list Kommersant. Usoudil, že sestavit novou vládu bude velice obtížné a že politický pat může jít na ruku prezidentovi Miloši Zemanovi, snažícímu se sehrávat "autoritativní roli" na české scéně.

"Důvod slavit vítězové nemají. Stejně jako před třemi lety nemusejí sestavit vládní koalici," konstatoval deník. Připomněl, že i v roce 2010 sociální demokracie volby vyhrála, ale k moci se nakonec dostala středopravá koalice. I volební zisk těsně nad 20 procenty hlasů "lze považovat za porážku", protože průzkumy věštily "oranžovým" přesvědčivější vítězství.

"Ať už voliči levého středu nepřišli k urnám kvůli pěknému počasí a chataření, anebo sama kampaň ČSSD byla příliš bezzubá, či ať to bylo jakkoli, sociálnědemokratická vláda s tichou podporou komunistů v Česku nevznikne. Ačkoliv právě na takové variantě se 'oranžoví' a 'rudí' v předvečer voleb domlouvali," napsal Kommersant.

"Babišův úspěch souvisí s inteligentně vedenou kampaní, populistickými hesly o nízkých daních, boji s korupcí a očistou české politiky od 'neschopnosti a hlupáků', poznamenal zpravodaj listu. Dodal, že jednomu z nejúspěšnějších podnikatelů v českých dějinách u voličů neuškodily ani zprávy, že za komunistického režimu spolupracoval s tajnými službami; sám Babiš tato nařčení popírá.

Není divu, že Sobotku polil studený pot, glosuje španělská La Vanguardia. České volby byly protestní – trestem pro etablované politické strany. Populistická hnutí oslovila Čechy mnohem víc. Italský Il Giornale popsal úspěšného politického nováčka jako muže, který naslibuje cokoliv. Italský deník zkritizoval i nedostatek neutrality českého prezidenta a dnešní situaci shrnul do dvou slov: dekadence demokracie.

Jak bude vypadat možná vládní koalice – na to se zaměřila ruská zpravodajská agentura RIA NOVOSTI. Informuje, které strany se do sněmovny dostaly a jaké jsou možné kombinace. Zmiňuje rovněž, že sociální demokracie neztrácí čas a s povolebním vyjednáváním začala už včera. Srbský list Novosti věnuje velký prostor Babišovi a politickému comebacku komunistů, napsal web CT24.

Situace před volbami nebyla lehká, nebude ani po volbách – tak komentují české dění v Egyptě. Výsledky předčasných voleb do sněmovny v ČR zaujaly ale i v Saúdské Arábii, Palestině či v Mexiku. Všichni si všímají těžkých povolebních vyjednávání.

Související

Odvolil i prezident Miloš Zeman

Prezidentské volby ovlivňují ruští agenti, udělají to znovu, varuje ruský zpravodaj

Moskva/Praha - V České republice se blíží prezidentské volby. Jejich první kolo odstartuje už druhý lednový pátek. Průzkumy pro první kolo favorizují dosavadního prezidenta Miloše Zemana. Je tu však někdo, kdo o obhajobě stávající hlavy státu vůbec nepochybuje. Ruský server "URA.ru" přišel k šokujícím závěrům, díky kterým se stal při posledních volbách v roce 2013 Miloš Zeman prezidentem. Navíc dodává, že se situace bude opakovat.
Předčasné volby do Sněmovny 2013

To nejlepší z volebních videí na jednom místě + VIDEO

Praha - Jaromír Dušomír, můj hlas je zelenej, ahóóóój. To je jen několik hlášek, které se po předčasných volbách v minulém roce staly legendárními. Díky videu z dílny Institutu politického marketingu můžete na ty nejlepší kousky z dílen jednotlivých stran a hnutí.

Více souvisejících

Volby 2013 Rusko

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy