Vězněná členka Pussy Riot se ztratila, vězeňská služba mlží

Moskva - Ruská vězeňská správa FSIN dnes pod tlakem protestů slíbila, že oznámí, kde vězní punkerku Naděždu Tolokonnikovovou, odpykávající si dvouletý trest za předvolební výtržnost v moskevské pravoslavné katedrále. Stane se tak ale "v souladu se zákonem" během deseti dnů poté, co vězeňkyně dorazí do cílového nápravného zařízení.

Manžel Tolokonnikovové Pjotr Verzilov si stěžuje, že o své choti nemá žádné informace už od 18. října, kdy ji stráž odvezla z vězeňského tábora v Mordvinsku. Na dnešek proto ohlásil začátek protestů u sídla FSIN.Vězeňská správa zareagovala prohlášením, že Tolokonnikovová je stále na cestě do jiného nápravného zařízení. Až tam dorazí, bude vyrozuměn ten z příbuzných, kterého si vězeňkyně vybere. Až na tuto výjimku ale zákon nepovoluje oznamovat místo odsouzencova pobytu.Punkerka se ocitla na cestách poté, co si stěžovala na strádání ve vězeňském táboře v Mordvinsku, kde si začala trest odpykávat. Kvůli konfliktu s vedením věznice se bála o život, a tak si i hladovkou vymohla přeložení jinam.Verzilov nejprve předpokládal, že jeho žena skončí v Čuvašsku v Povolží, pak v Čeljabinsku na Uralu, ale nakonec její stopu dočista ztratil. Ve stovkách vězeňských táborů po celém Rusku je okolo 800.000 mužů a žen.Pussy Riot prosluly loni únoru, kdy krátce před prezidentskými volbami zapěly v hlavním pravoslavném chrámu země "punkovou modlitbu", prý na protest proti tomu, že špičky pravoslavné církve podporovaly návrat Vladimira Putina do Kremlu.Po Putinově zvolení byly tři členky kapely postaveny před soud. Zatímco Tolokonnikovová a Marija Aljochinová, které jsou obě matkami, byly za výtržnost odsouzeny k dvouletému nepodmíněnému trestu, jejich kolegyni Jekatěrině Samucevičové později soud trest změnil na podmínku, protože ji hlídači vyvedli z chrámu ještě před skandálním vystoupením.Odsouzení vyvolalo v zahraničí protesty, v Rusku ale vysoké procento obyvatel s trestem souhlasí.

Související

Více souvisejících

Skupina Pussy Riot

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy