Pád Janukovyče na obzoru? Šéf Ukrajiny má další mocné protivníky

Kyjev - Ukrajinští oligarchové, zatlačeni do pozadí nadvládou "klanu" prezidenta Viktora Janukovyče, vykazují známky nervozity a podle analytiků by mohli být pro Janukovyčovův režim nakonec i nebezpeční. A to zejména díky vlastnictví médií. Ukrajinští diváci totiž mohli na obrazovkách vidět šokující záběry policejního násilí proti demonstrantům, jaké se na Ukrajině ještě nikdy neukazovaly.

Televize Inter, spjatá s petrochemickým magnátem Dmytrem Firtašem, či stanice Ukrajina největšího ukrajinského boháče a sponzora vládnoucí strany Rinata Achmetova dávají prostor proevropským a protivládním demonstrantům. "Všechny stanice patřící 'starým oligarchům' kompletně a objektivně pokrývají demonstrace. Lze tak předpokládat, že někteří oligarchové by mohli podpořit změny v zemi," zdůraznila expertka Natalija Ligačovová, která monitoruje televizní vysílání.

"Na Janukovyčově straně zůstaly už jen ruské televize. Ukrajinské stanice vlastněné podnikateli, kteří závisejí na prezidentovi, předvádějí obdivuhodnou objektivitu. To napájí optimismem opozičníky, kteří vědí, co (oligarchové) riskují v případě porážky vzpoury," napsal vlivný týdeník Dzerkalo Tyžňa.

Stanice ICTV a STB, kontrolované druhým nejbohatším Ukrajincem a zetěm vlivného exprezidenta Leonida Kučmy Viktorem Pinčukem, teď vyzdvihují do popředí jednoho z opozičních předáků Vitalije Klička.

Dříve všemocní oligarchové po příchodu Janukovyče k moci v roce 2010 shledali, že jejich pozice slábnou, zatímco na vzestupu je nový politický a finanční klan přezdívaný "rodina". Kromě samého šéfa státu je za ústřední postavu pokládán Janukovyčovův syn Oleksandr. Ke klanu podle Berezovce patří i vicepremiér Serhij Arbuzov a ministr vnitra Vitalij Zacharčenko. Právě toho opozice obviňuje, že nařídil brutální policejní zákrok proti demonstrantům.

Poslankyně Inna Bogoslovská, která dezertovala z Janukovyčovy Strany regionů, tvrdí, že podobná roztržka se táhne napříč celým politickým táborem současného prezidenta. Až 90 procent vládních poslanců se prý cítí "poníženo".

Merkelová má nového favorita

Už ve čtvrtek před dvěma týdny bylo nabíledni, že přátelství mezi německou kancléřkou Angelou Merkelovou a ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem skončilo. Sešli se tehdy spolu ve Vilniusu. Po ukrajinském debaklu Merkelová opakovaně řekla, že „dveře zůstávají Ukrajině otevřené" a Evropané jsou i nadále ochotni vyjednávat. Ještě než však začne další kolo, kancléřka hodlá přivést do hry nového hráče: Vitalije Klička, píše presseurop.eu.

Ačkoliv opatrné Německo by se pravděpodobně raději vyhnulo výrazům jako „změna režimu", plán k ní nemá příliš daleko. Středově-pravicová Unie křesťanských demokratů (CDU) Angely Merkelové a Evropská lidová strana (EPP), která je uskupením evropských konzervativních stran v Evropském parlamentu, si Klička vybraly jako svého de facto zástupce na Ukrajině.

Jeho úkolem bude sjednotit a vést ukrajinskou opozici – v ulicích, v parlamentu a nakonec i v prezidentských volbách v roce 2015. „Kličko je náš člověk," říkají vysoce postavení politici z EPP. „Má jasně proevropskou agendu." Merkelová má navíc nevyrovnané účty s prezidentem Putinem.

Velká část z tohoto úsilí probíhá v zákulisí. Kličkova strana, Ukrajinská demokratická aliance za reformy (UDAR), která byla vytvořena v roce 2010, se nedávno stala pozorovatelem EPP. Kanceláře EPP v Bruselu a Budapešti školí její zaměstnance pro práci v parlamentu a pomáhají straně budovat celonárodní síť. Důležitou roli hraje i Nadace Konrada Adenauera, která s CDU úzce spolupracuje – Kličko o tuto pomoc výslovně požádal poradce Merkelové.

Související

Více souvisejících

Ukrajina Viktor Janukovyč EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Anouk Aimée

Ve věku 92 let zemřela Anouk Aimée, legenda francouzského filmu

Ve věku 92 let zemřela v úterý v Paříži francouzská herečka Anouk Aimée, známá především svou rolí ve filmu "Muž a žena" od režiséra Clauda Leloucha z roku 1966, kde hrála po boku Jeana-Louise Trintignanta. Zprávu o její smrti oznámila její dcera Manuela Papatakisová na Instagramu.

před 2 hodinami

Čína, ilustrační fotografie

Čína se ostře ohradila proti kritice Stoltenberga

Čína v úterý ostře reagovala na prohlášení generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, který ji obvinil z podpory Ruska a z eskalace války na Ukrajině. Peking vyzval NATO, aby se zaměřila na sebereflexi namísto útoků a očerňování. Uvedla to agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Mark Rutte, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Rutte má zelenou. Na cestě do vedení NATO ho podpořilo Slovensko i Orbán

Maďarsko je ochotno podpořit kandidaturu Marka Rutteho na pozici generálního tajemníka NATO, uvedl v úterý maďarský premiér Viktor Orbán na sociální síti X. Odcházející nizozemský premiér Mark Rutte se setkal s Viktorem Orbánem na okraj neformálního summitu lídrů členských zemí EU v Bruselu.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Cristiano Ronaldo

Euro 2024: Hašek by rád porazil Ronalda, portugalskému kouči Martínezovi se styl Čechů líbí

Očekávaný vstup do fotbalového Eura z pohledu české fotbalové reprezentace se blíží, jelikož už v úterý večer od 21:00 nastoupí v Lipsku do duelu proti Portugalsku. Tedy proti týmu, který je pasován mezi největší favority celého turnaje. Z české strany vyšlo najevo, že jsou všichni hráči zdravotně v pořádku, i kapitán Tomáše Součka, jenž měl problémy s nohou a úlevy na trénincích. Portugalský stratég  Roberto Martínez českou reprezentaci nehodlá nikterak podceňovat.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Palestina

Palestina míří ke kolapsu. Vznikne druhá Gaza, varují Norové

Palestinská samospráva by se mohla v nadcházejících měsících rozpadnout, uvedl v pondělí norský ministr zahraničí Espen Barth Eide. Důvodem je údajně nedostatek finančních prostředků, pokračující násilí a skutečnost, že půl milionu Palestinců nesmí pracovat v Izraeli, uvedl server CNN.

před 8 hodinami

Fotbal, ilustrační fotografie.

Euro 2024: Slováci příkladným srdnatým výkonem a týmovou bojovností udolali Belgii 1:0

V rámci letošního fotbalového Eura v Německu se zrodilo první velké překvapení a postarali se o něj Slováci, když udolali favorizované Belgičany 1:0 zásluhou gólu Ivana Schranze ze 7. minuty po hrubé chybě v belgické obraně. Slovákům navíc vedle srdnatého výkonu a týmové bojovnosti přálo i štěstí, když hned dvě branky Romela Lukaka nebyly uznány po zásahu VARu. Nejprve kvůli ofsajdu, poté kvůli hraní rukou. Na belgické straně byla vidět spousta špatných rozhodnutí v klíčových momentech.

před 9 hodinami

Ničivý požár v Pěčíně zasáhl střechu domu i stodolu. Škoda jde do milionů

Hasiči od pondělního večera do nočních hodin zasahovali u rozsáhlého požáru stodoly a střechy přilehlého obytného domu v Pěčíně na Rychnovsku. Požár se podařilo zlikvidovat, škoda jde do milionů. Příčina události je předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy